Kultur

Bøkene som lurer deg

Var det «Jenta med drage-tatoveringen» boka het? Eller var det «Dragen med jente-tatoveringen»? Noen tjener stort på glemske kjøpere.

Stadig flere kjøper bøker på nett. Du kan kjapt og enkelt få bøker både fra Norge og andre land hjem i postkassen. Med lesebrett går det enda raskere. Da kan du trykke «kjøp» på en bok og begynne å lese med én gang.

Men noen ganger er vi litt for raske med å trykke «kjøp». Det er det mange som vil utnytte. De gir ut bøker som heter nesten det samme som andre kjente bøker. De satser på at folk ikke husker nøyaktig hva boka eller forfatteren heter. Mange av bøkene er veldig dårlige kopier. Det skjer spesielt med bøker på engelsk.

– Mange blir plaget av søppel-post på e-post. Dette er bok-versjonen av det samme, sier advokat Eric Rayman til det amerikanske magasinet Fortune.

LES MER HER: Ullmann og Ragde solgte mest

Fortune har sjekket noen kjente titler hos nettbokhandelen Amazon. Blant annet den engelske utgaven av Stieg Larssons bok «Menn som hater kvinner». På engelsk heter den «The Girl with the Dragon Tattoo» (Jenta med drage-tatoveringen). Den handler om Lisbeth Salander. Noen husker bare at boka het noe med en drage og en tatovering. Da kan det fort gå galt.

Noen har endt opp med «Dragen med jente-tatoveringen». Den handler om dragen Lizbreath Salamander. Andre har kjøpt «Jeg er jenta med drage-tatoveringen», «Paret med drage-tatoveringen», «Vampyren med drage-tatoveringen» eller «Tasha, leiemorderen med drage-tatoveringen». Det skriver Bok og samfunn.

Den erotiske romanen «Fifty shades of grey» (Femti nyanser av grått) av E.L. James er blant de mest populære bøkene i sommer. Vil du kjøpe den, bør du pugge nøyaktig hvor mange nyanser av grått det skal være. Ellers kan du ende med kopien «Trettifem nyanser av grått». Den er skrevet av en forfatter som også bruker to forbokstaver for fornavnet sitt, J. D. Lyte.

LES MER HER: Sjokkert over Stieg Larssons bøker

Selma Lønning Aarø er nestleder i Den norske forfatter-forening. Hun har ikke hørt om dette problemet før.

– Men kjente bøker er jo en merke-vare. Da kan det samme skje som med for eksempel klesmerker. Det er alltid noen som vil tjene penger på falske kopier. Jeg tror ikke det er noe stort problem for forfattere så langt. Men det er jo et problem for leserne. En bukse med falsk merke kan i alle fall se lik ut som en ekte. Men en kopi-bok kan aldri bli det samme som originalen, sier hun til Klar Tale.

Hun tror norske lesere er ganske bevisste på hva de kjøper.

– Så langt er dette ikke noe problem i Norge. Men hvis det brer om seg, blir det et interessant tema for forfatter-foreningen. Da må vi snakke om hvilke rettigheter forfattere har til å beskytte bøkene sine, sier hun.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå