Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

«Bølgen» kan vinne Oscar

Den norske katastrofefilmen «Bølgen» er Norges kandidat til filmprisen Oscar.

Det er fem dager siden filmen «Bølgen» kom på kino i Norge. Til nå er den sett av 186.540 mennesker. Onsdag ettermiddag ble det klart hvem som blir Norges kandidat til filmprisen Oscar. «Bølgen» er valgt for kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

«Bølgen» åpnet filmfestivalen i Haugesund i august. Den får internasjonal premiere på filmfestivalen i Toronto i midten av september. Filmen hadde norsk premiere fredag 28. august. Og den hadde den tredje beste åpningshelgen for en norsk film noensinne.

Den norske Oscar-komiteen onsdag vurderte de tre filmer. Det var «Å vende tilbake» (Henrik Martin Dahlsbakken), «De nærmeste» (Anne Sewitsky) og «Bølgen» (Roar Uthaug).

Dette er tre svært forskjellige filmer, både i størrelse og sjanger. Men alle filmene hadde gode sjanser til å nå gjennom, mente komiteen.

– «Bølgen» er Norges første katastrofefilm. Filmen har et velskrevet manus, god regi og store skuespillerprestasjoner. Vi i komiteen har tro på at den skal gjøre seg bemerket i Oscar-løpet, sier Sindre Guldvog. Han leder komiteen.

Filmen handler om geologen Kristian Eikjord. Han befinner seg plutselig midt i sitt livs verste mareritt. Alarmen går ved skredsenteret i Geiranger. Geologene har fryktet raset lenge. Nå har det skjedd. Og en gigantisk flodbølge er på vei mot stedet.

Eikjord er splittet fra sin familie. Det er ti minutter til det fossende infernoet treffer. Det blir en kamp mot klokken før de kraftige naturkreftene treffer land.

Komiteen mener at filmen fremstår som et spennende og originalt valg.

Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Fra 1. oktober vurderer Det amerikanske filmakademiets komité for denne kategorien alle filmene. Så velger de ut seks filmer til en kortliste. En annen komité velger tre filmer til. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter de ni filmene. De velger ut de fem som skal nomineres til Oscar.

Nominasjonene offentliggjøres torsdag 14. januar neste år. Selve utdelingen skjer søndag 28. februar.