Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Brad Pitt i krigen

Brad Pitt er klar med en ny krigsfilm. Han sier han har blitt en bedre far av å spille i den.

I kveld (fredag) kommer krigsfilmen «Fury». Der spiller Brad Pitt en amerikansk offiser. Han kjemper for å holde liv i soldatene i stridsvognene han er sjef for. Dette er på slutten av andre verdenskrig.

David Ayer har regien og har skrevet manus. Han er kjent for å kreve maks innsats av stjernene sine. Det gjelder både under innspillingen og før filmen. Før innspillingen trente Pitt og de andre i flere måneder på kamper. De snakket også masse med tidligere soldater. Dette skulle gjøre filmen så virkelig som mulig.

LES OGSÅ: Pitt skal spille general

Pitt fikk mye ut av dette rent privat.

– Oppdagelsene du gjør, er det flotteste med å være skuespiller. Det flotteste med kunst er å lære noe om deg selv og om verden, sier Pitt under avslutningen av London Film Festival.

– Dette var en sånn anledning der vi alle gikk beriket videre. For meg ble det en studie i lederskap og ansvar for andre. Jeg gikk videre vel vitende om at jeg er en bedre far etter denne erfaringen, sier han også.

I filmen spiller Pitt rollen som Don «Wardaddy» Collier. Han og hans soldater har akkurat mistet et medlem. Som erstatning får de den ferske soldaten Norman om bord. Logan Lerman spiller denne soldaten. Det blir Pitts oppgave å forberede ham på kampen som venter mot tyske soldater.

Skuespillere Shia LaBeouf, Jason Isaacs, Michael Peña og Scott Eastwood, sønn av Clint, er også med i filmen.

– Filmen handler om en familie. Det er en familie som tilfeldigvis bor i en tanks og dreper folk, sier regissør Ayer. Han har tidligere spilt i filmer som «Training Day» og «End of Watch».

– Det er en dag i livet, et stykke av livet. Det handler om disse gutta og kjemien dem imellom. Broderskapet og kjærligheten de føler for hverandre.

Innholdet er ikke for pyser, ifølge Pitt.

– Veteranene fortalte om utmattelsen, kulda, sulten, effekten av redslene du ser og gjør selv hver dag. Det tok vi til oss. Vi filmet mens vi tenkte på dette, sier han.

– Soldatenes prøvelser er stort sett de samme på begge sider. Dette er ikke en film om hvem som vinner hva. For meg er det en film om det psykiske traumet som enhver soldat bærer i en eller annen grad. Og får med seg hjem.

Pitt har seks egne og adoptere barn sammen med skuespiller Angelina Jolie. Pitt ble spurt om hva han ville gjort hvis hæren ringte og ville ha barna med ut i strid.

– Vel, hvis telefonen kommer, så kommer den. Da er det ikke så mye du kan gjøre. Jeg ville bekymret meg- Jeg ville sørget for at de fikk den best mulige utdannelsen. Og jeg tror jeg ville begynt å be.

Jolie er for øvrig også snart aktuell med en film satt under andre verdenskrig. Den heter «Unbroken». For en gangs jobbet paret samtidig, røper Pitt.

– Det ble faktisk en flott opplevelse, forteller han.

– Jeg studerte den europeiske fronten. Hun stillehavskysten. Jeg studerte panservogner, hun bombefly. Det var riktig artig. Men vi er mest opptatt av den skadde psyken til soldaten. Filmen hennes handler om menneskelige ånds evne til å vinne over alt.