Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Breivik-teater utsolgt

Teaterstykket «Manifest 2083» om Anders Behring Breivik spilles i Oslo i helgen. Begge forestillingene er utsolgt.

Det danske teaterstykket «Manifest 2083» har fått mye oppmerksomhet. Det er fordi det handler om nordmannen Anders Behring Breivik. Han drepte 77 personer i terror-angrepene 22. juli i fjor.

Stykket er laget fra teksten Breivik skrev før angrepene. Breivik kaller teksten for et manifest.

– Vi er spent på hvordan stykket vil bli mottatt i Norge, sier Jeannie Heltrop ved CaféTeatret i København til NTB.

Det har kommet mye kritikk mot stykket. Familiene og vennene til noen av de som ble drept 22. juli har forsøkt å stanse det. De ville ikke at teaterstykket skulle vises.

LES MER HER: Protesterer mot Breivik-teater

Stykket hadde premiere på CaféTeatret i København 15. oktober. Kritikerne var uenige i om det var bra eller dårlig. Likevel er alle billettene utsolgt i år. Så mange vil se stykket at det blir ekstra forestillinger fra 5. til 23. januar. Til disse forestillingene er det fortsatt billetter igjen.

I Oslo spilles stykket lørdag og søndag. Alle billettene er utsolgt. Men antagelig blir det ingen flere forestillinger i Norge.

LES MER HER: Breivik-teater til Norge

Dramatikeren Christian Lollike og skuespilleren Olaf Højgaard har laget teaterstykket. De har fått hatefulle brev i posten. Folk har også skrevet hatefulle innlegg i avisa om stykket.

Her i Norge vises stykket på Dramatikkens Hus. De har også fått kritikk for å vise det. Folk vil kanskje endre mening når de ser stykket, Siv Svendsen. Hun er tror informasjons-ansvarlig. Svendsen opplever ikke at forestillingen er laget bare for å sjokkere og tjene penger.

– Jeg opplever den som en kunstners ærlige ønske om å forstå. Det handler også om frykten for det høyre-ekstreme i Europa, sier hun.

LES MER HER: Kritisk til ny bok om Breivik

Flere norske anmeldere er uenig med Svendsen. De synes ikke at stykket et bra.

«Vondt og unødvendig», skriver Hege Ulstein. Hun er anmelder i Dagsavisen. Ulstein mener at stykket ikke er lærerikt. Det gir heller ikke noen nye, viktige tanker. Hun advarer personer som var på Utøya eller som mistet noen der, mot å se stykket.

Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad mener at stykket mangler nerve og retning. VGs anmelder Borghild Maaland mener det blir for mye oppmerksomhet på Breivik. Slik føler hun at teater-skaperne kan bli «nyttige idioter» for Breiviks ideer.

I Danmark har stykket fått bedre kritikk, sier Jeannie Heltrop ved CaféTeatret. Det handler nok om at temaet er mer sårt i Norge, tror hun.

– Det er selvfølgelig også noen i Danmark som synes dette er vanskelig. Men de fleste anmelderne har vært enige i at det er en forestilling som utfordrer publikum om etikk og vårt samfunn, sier Heltrop.