Kultur

– Bruker trønderdialekt for å vise raringer på TV

Raringer på barne-tv og i barnefilmer har ofte trønderdialekt. Det kan være negativt for barn, mener forsker.

TV: Raringer på barne-tv og i barnefilmer har ofte trønderdialekt. Det mener forsker Ann-Kristin Molde. Det er ikke bra at barn lærer å tenke sånn om andre, mener hun.
Publisert Sist oppdatert

– Trøndersk skiller seg ut som dialekten med lavest status på barne-tv og i filmer. Den blir sett på som rar og gir negative tanker, sier Ann-Kristin Molde til Adresseavisen.

Molde forsker på dialekter ved Universitetet i Bergen. Hun mener at engasjerte og voldsomme figurer på barne-tv ofte er bergensere. Trøndere blir ofte spilt som enkle og trege typer. De snakker ofte slik de gjør på bygda i Trøndelag. Dette handler om hvordan vi ser på folk fra forskjellige steder i landet, tror Molde.

LES MER HER: Pondus på din dialekt

– Østlendinger blir sett på som de mest seriøse tv-figurene, sier hun.

En rar rolle passer for dem som snakker bred dialekt. Slik tror Molde mange produsenter tenker når de skal finne personer til å spille i en film. Det gjør stereotypiene sterkere, mener hun. Stereotypier er meninger vi har om andre. Ofte gjelder det grupper med mennesker. Hvis én person gjør noe rart, tenker mange at alle som kommer fra samme sted er rare. Eller at alle som har samme religion er rare.

Molde sier at produsentene på denne måten gjør stereotypiene vi har om trøndere sterkere. Det kan være uheldig for barn.

– Det er ikke bra at de får slike tanker om andre grupper så tidlig, sier hun.

Molde sier at de fleste på barne-tv og i barnefilmer prater østnorsk. Det viser at vi ikke behandler alle dialekter likt i Norge. Det kan påvirke hva barn tenker om seg selv og sitt språk, mener hun.

Kristin Melum Eide er professor nordisk språkvitenskap ved universitetet NTNU. Hun sier at barn får bedre forståelse for språk når de hører flere dialekter.

– Barn får en god forståelse for språk resten av livet. Det er når de lærer mange dialekter mens de er små, sier hun.

Derfor kan barne-tv være viktig for utviklingen i barnas språk, mener Eide.