Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– CD-platen dør snart

CD-platen er snart historie. Men hva skal overta?

Compact disc (CD) er en plate som blir brukt for å lagre digitale data.

CD-en ble opprinnelig oppfunnet for digital lyd. Den brukes også til å lagre data. Da heter den CD-ROM.

De siste årene har det blitt laget CD-spillere som kan spille av MP3-filer. Fordelen med MP3 er lavere fil-størrelse. Lyd-kvaliteten er omtrent like god som på CD. MP3-teknologien brukes til veldig mye. Folk laster ned musikken sin til mobil-telefonen eller til en MP3-spiller.

På 1960-tallet ble vinyl-platen utfordret av kassetten. CD-platen tok verden med storm på slutten av 80-tallet.

Det var firmaene Sony og Philips som laget CD-platen. Philips hadde egentlig foreslått at det skulle være plass til én time musikk på platen. Sonys visepresident Norio Ogha hadde studert musikk i Berlin. Han mente at Beethovens niende symfoni måtte passe på en CD. Det er et kjent musikk-stykke av komponisten Beethoven. Den lengste versjonen av stykket var på 74 minutter. Det ble lengden på en CD-plate.

Nå har CD-platen store problemer. MP3 og streaming-tjenester på nettet tar over. Det er sider der du kan betale for å høre musikk fra internett. Det ble solgt 36 prosent færre CD-plater i 2010 enn året før. Geir Luedy er musikk-produsent. Han tror den siste CD-en snart gis ut.

- Jeg tror det vil skje i nærmeste fremtid. Kanskje i mai eller juni. Og da tror jeg det vil gå veldig fort, sier Luedy til nettstedet NRK.no.

 Hva tror du skjer med CD-platen? Skriv kommentar under.