Kultur

Cupcakes til jul

En amerikansk kake er kommer på bordet til jul. Den kommer i tillegg til de sju tradisjonelle norske typene.

Nordmenn er tradisjonelle når de skal velge mat til jul. 55 prosent spiser ribbe, mens 35 prosent av oss har pinnekjøtt på den store dagen. Det viser en undersøkelse fra Synovate. Hva vi spiser til middag på julaften, har ikke forandret seg stort de siste årene.

Men når desserten skal fram i år, er det ikke sju, men åtte sorter å finne i flere norske hjem. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

− Vi fikk inn bestillinger på cupcakes til jul i fjor. I år begynte bestillingene allerede i november, sier Ingrid Hancock Bjerknes. Hun er daglig leder i Hancock Cupcakes på Majorstuen i Oslo.

De små porsjons-kakene pyntes med små julenisser. Noen får skilt det står «god jul» på. Andre får små pepperkaker med hjerter, snøkrystaller som glitrer og kristtorn med røde bær.

− En spesielt populær variant er når vi ruller vanilje i kokos. Da ser det ut som en snøball. Så har vi glitter på, forteller Bjerknes.

Den amerikanske klassikeren som kalles Red Velvet, har fått en ny vri. Slik skal den passe bedre til norske ganer.

− Den har dyprød farge og hvit glasur med kremost. Vi har brukt et krydder som gjør at den får litt smak av pepperkake. Det gjør at den ikke skiller seg fullt så mye ut fra de tradisjonelle julekakene.

Cupcakes kom til Norge fra USA for et par år siden. Siden den gang har de bare blitt mer populære. Du finner den lille kaka både i konditorier og på matblogger i Norge i dag. Grunnene til at den blir likt av nordmenn, er flere, mener Bjerknes.

– Jeg tror cupcakes er blitt så trendy fordi det er mer populært med baking generelt. Idealet om husmoren har kommet tilbake. Og så kan jo cupcakes lages i mange ulike varianter. Det gjelder både smak og utseende. Hvis du derimot bestiller én stor kake til et arrangement, får du bare én smak. En cupcake lages spesielt til selskapet den skal brukes i. Og så er det også veldig pent og lekkert å se på, sier 27-åringen.

Åse C.T. Myhrene er driftskonsulent i matbutikkjedene Ultra, Centra og Jacobs. De ser at den amerikanske kaken er på vei inn i norske julehjem, sier hun.

− Cupcakes har blitt en populær kake. Og en julepyntet cupcake er nok å finne i mangt et juleselskap i år, forteller hun.

Men den kommer ikke til å erstatte noen av de sju sortene vi allerede har som en del av vår juletradisjon, mener Bjerknes.

− Spesielt ikke hos den eldre generasjonen. Men hos de yngre kan det komme til å bli et tillegg til det som allerede er. Det er en felles aktivitet barna kan være med på. Dere kan sitte rundt bordet og pynte cupcakene sammen. Det kan være et alternativ til å bake pepperkaker, foreslår hun.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå