Kultur
Bilde 1 av 9

– Dans kan hjelpe mot depresjon og ensomhet

Shilpi Bhatnagar er en ‹‹khatakar››. Hun danser en av Indias eldste danser.

Hun har gjort det siden hun vare fire år, danset.
Naturen ser henne danse, himmelen over, jorda under. Hun takker dem, takker dem for at hun får danse. At hun kan danse.
Hun binder 100 små bjeller på anklene. Ghungroo heter de. Båndet har røket flere ganger, men hun binder dem alltid sammen igjen. På seg har hun en blå suit. Deretter setter hun et rødt merke midt i panna. Og slik starter det.

Shilpi Bhatnagar er en forteller, en ‹‹Khatakar››. Hun danser Kathak. Det er en av Indias eldste klassiske danser.
– Folk tror at magedans er indisk dans, men det er det ikke, sier Bhatnagar.

Kathak ble en metode for å fortelle historier fra indisk mytologi og befolkningen i Nord-India. Flere folk danset det i templer, men i dag brukes dansen i mange sammenhenger.

Det som er viktig i Khatak er ansiktsutttrykk, føtter, armer og piruetter. Vanligvis danser man til en indisk tromme som heter Tabla. Bjellene på anklene er for å følge den rytmen.
Det hjalp Shilipi å danse for å uttrykke følelser hun ikke klarte å si med ord. Hun fikk også bedre selvtilli av det. Hun sier det er befriende.

– Jeg har troa på at dans kan bekjempe ensomhet og depresjon, spesielt i Norge, sier hun.

Shilpi Bhatnagar har dans som en hobby. Hun er utdannet sosionom og jobber som ungdomsveileder. For tiden tar hun en master ved Universitetet i Nord.

Fredag (14. september) arrangeres kulturnatt flere steder i landet. Gratis konserter, utstillinger, foredag og teater-forestillinger er noe av det du kan oppleve. Shilpi skal holde danserkurs på Melahuset i Oslo. Da kan folk prøve seg på Bollywood-dans. Å holde dansekurs, gjør hun også til vanlig for kvinner i Oslo. 
– Jeg ønsker å skape en møteplass for kvinner i Norge som ikke har et så stort nettverk. Sammen er vi sterkere! sier Bhatnagar. 
– Dans sprer glede i samfunnet vårt! Dans som ingen ser på deg og glem alt annet, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå