Kultur

– De snakker om kjærlighet

– Kjærlighet. Det er budskapet i prinsessen og sjamanens foredrag. Det mener religions-professor Anne Kalvig.

Torsdag hadde prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek Verrett foredrag. Det var i Stavanger i Rogaland. Der var også Anne Kalvig. Hun er professor i religion.

– Kjærlighet var det gjennomgående budskapet. Kjærlighet til en selv. Det vil gjøre kjærlighet til andre mulig. Hvis vi klarer å stå i elven av kjærlighet, så vil det skje fantastiske ting, forteller Kalvig til nyhetsbyrået NTB. Det var budskapet i foredraget.

Kalvig sier det gir hvert enkelt menneske et stort ansvar. Det gjelder uansett hvordan de lever. Kalvig det kan bli et problem. Hun synes også at det burde vært stilt kritiske spørsmål.

Planen var at dialogprest Silje Trym Mathiassen skulle spørre ut prinsessen og sjamanen om foredraget. Slik ble det ikke. Foredraget ble også flyttet fra en kirke til en konferansesal.

Kalvig mener det kunne fått fram flere sider om Trym Mathiassen hadde fått stilt spørsmål.

Men professoren tror folk har blitt nysgjerrige. All kritikken, også om tittelen til prinsessen. Nyheten om prinsessens nye kjæreste. Sjamanisme og alt rundt som har bidratt til dette.

Selve foredraget reagerer professoren ikke like mye på. Kalvig synes ikke det var så sjamanistisk, sier hun.

Kalvig sier det ble brukt sjamanistiske øvelser sammen med foreraget.

– Verrett snakket om å kalle på av forfedre. Og at forfedre skulle gå inn i kroppen. De skulle få ut det som var negativt og vondt og traumatisk. Han sa også navnet på ulike deler i kroppen som forfedrene skulle gå inn i, fortelle Kalvig.

Hun skryter av noe sjamanen sa: Det måtte bli slutt på undertrykkelse av kvinner og at kvinner ofrer seg.

Publikum ble invitert med på ulike øvelser underveis. Sjamanen ba blant annet folk om å kvitte seg med vonde følelser.

– Det var salen med på, så vidt jeg fikk med meg. Med mye lyd og innlevelse, sier professoren.

Siste utgave

På forsiden nå