Kultur

Den utypiske OL-helten er tilbake

Husker du Eddie The Eagle? To Hollywood-stjerner har gitt liv til historien om den usannsynlige OL-helten.

Det dugget på brillene hans. Selv om vi lo litt, så krysset vi også fingrene. Michael «Eddie the Eagle» Edwards hoppet i den skumle bakken. Det var 90 meter ned. Det var OL i Calgary i 1988. Tiden sto stille. «Ørnen» landet på beina. Dermed skrev han seg inn i historiebøkene. Han ble både kjendis og idrettshelt.

Nå er filmen om britenes usannsynlige «hopp-håp» her. I hovedrollen møter vi Taron Egerton. Han besøker Norge sammen med motspiller Hugh Jackman. Ikke alle rollene i filmene stemmer med den virkelige historien. For eksempel spiller Jackman rollen som amerikansk trener. Skihopperen hadde ikke denne treneren i virkeligheten.

– Jeg hadde ikke peiling på hoppsport eller Eddie The Eagle på forhånd. Men historien hans imponerte meg. Det handler om å aldri gi opp, sier Egerton.

Han møter NTB i Holmenkollen. Der sitter han med god utsikt mot hoppbakkene. Ved siden av han sitter Huck Jackman.

– Det jeg liker best med historien er vennskapet som vokser fram. Disse to personene har store hindre de må komme seg over. Peary sliter med alkoholmisbruk og er deppa etter idrettskarrieren. Så møter han Eddie. Han får fram det beste i ham, sier Jackman.

I virkeligheten har ikke Michael «Eddie the Eagle» Edwards vært i hoppbakken på en stund. I stedet har han studert juss. Kjendisstatusen fra Calgary har likevel vært med han videre. Etter OL-deltakelsen spilte han inn et par poplåter og deltok på ulike TV-show. Fortsatt dukker han opp for å tale og motivere andre.

– Jeg så filmen sammen med Eddie. Han gråt faktisk et par tårer på slutten. Mye av historien i filmen er oppdiktet. Men han kjente likevel mye igjen av grunnhistorien. For eksempel hadde han ikke penger, sponsorer eller heiagjeng. En skikkelig anti-helt, sier Egerton.

Egerton er selv kjent som en «ungpikehelt». Egentlig var det ikke naturlig at han skulle spille mannen med de tykke brillene og det rare smilet.

– Jeg tenkte ikke over om jeg passet til rollen eller ikke. Jeg følte bare at dette var en person jeg ville være med på å feire, sier han.

Jackman håper filmen blir sett av både unge og eldre.

– Budskapet er at du ikke trenger å vinne for å være en vinner. I et samfunn hvor det stadig blir viktigere å lykkes, trenger vi en slik film. Den fungerer som en motvekt. Å delta og gjøre sitt beste skal da for pokker fortsatt være verdt noe, sier han.

Filmen er mye mer enn en ren komedie, mener Jackman.

– Selv om vi ler litt, så har filmen utrolig mye varme.

Skuespilleren er kjent fra blant annet kjent fra «X-Men»-filmene. Han er alltid opptatt av å skildre menneskelig drama i filmene sine. Uansett hvilken rolle han spiller.

– I filmen går begge personene gjennom hver sine dramer. Eddie har ikke de beste sjansene for å lykkes. Men han har en enorm vilje til å stå på. Peary har et sjeldent stort talent. Men dette har han kastet bort, sier Jackman.

De to Hollywood-stjernene har tydeligvis blitt gode venner også privat. De er i godt humør selv om de må gjennom mange intervjuer. De skryter av Oslo og Norge.

– Nei, det er ikke noe jeg bare sier! Dere er et utrolig fornuftig og jordnært folk, sier Egerton.

Han mener at han aldri har opplevd høfligere fans enn de han møtte da filmen hadde premiere i Oslo denne uken.

– Jeg har lyst å flytte hit! Jeg mener det! sier Egerton.

Jackman er enig.

– Jeg gleder meg til å ta med meg familien min hit! Jeg er imponert av roen og naturen i Norge. I tillegg virker det som alle jeg møter her er normale og oppegående. Det er ganske uvanlig i min verden, sier Jackman.

Siste utgave

På forsiden nå