Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Denne retten konkurrerer med lam

Påsken er tid for klippfisk. I Norge blir det stadig mer populært å spise den tørkede fisken, gjerne som retten bacalao.

Lam er populær mat i påsken. I tillegg til egg, sild og appelsiner. Nå skal klippfisken også bli en viktig matrett i påsketiden. Det er målet til Norsk sjømatråd. Klippfisk holder seg lenge. Fisken kan brukes i en bacalaogryte. Klippfisk kan gjerne bli med på påskefjellet. Retten er enkel å lage i store mengder. Den kan også lages på hytta. Se oppskrift i slutten av saken.

– Vi har sett en større interesse for klippfisk i Norge de siste årene. Det sier de som selger fisken. Det er god påskemat, sier Ingebjørg Moe til Klar Tale. Hun er rådgiver for ernæring i Norges sjømatråd.

Klippfisk er saltet og tørket fisk, som oftest torsk. Norge produserer mye klippfisk og selger den til andre land. Norge solgte nesten 100.000 tonn klippfisk i fjor. Det meste ble solgt til utlandet, ifølge Ove Johansen i Norges sjømatråd.

I katolske land som Portugal og Brasil lager de en tomatrett med klippfisk som kalles bacalao. Den spisesr de mye av i påsken. Det er en påsketradisjon. Også nordmenn synes klippfisk og bacalao er godt.

Norsk sjømatråd jobber for å gjøre klippfisk til en norsk tradisjon i påsken. Det har blitt lettere å få tak i fisken de siste årene, og derfor spiser folk mer av den.

Vi spiste nesten 300 tonn klippfisk, saltfisk og tørrfisk for to år siden. Det blir solgt ekstra mye klippfisk i vinterhalvåret, ifølge Moe. Men selv om klippfisk er blitt mer populært, betyr ikke det at vi spiser mindre lam.

Folk i Norge spiser over fem kilo lammekjøtt per person hvert år. Tre ganger i året er lammekjøtt ekstra viktig. På høsten er lammekjøttet ferskt. Da spiser vi mye lam. Så kommer juletiden. Mange spiser pinnekjøtt som er laget av lam. Så er det påsken. Da spiser vi gjerne lammelår.

– Vi har ikke merket at folk spiser mindre lammekjøtt nå enn tidligere. Det er heller motsatt. Vi har inntrykk av at folk vil ha minst ett måltid med lam i påsken. Lammelår er populært, sier Even Nordalh i Matprat. De gir informasjon om kjøtt og egg.

 

Norsk bacalaogryte:

Dette trenger du til fire til seks personer:

800 gram ferdig utvannet og renset klippfisk

800 gram poteter i skiver

2 store løk i skiver

3 finhakkede hvitløksbåter

1 til 2 desiliter olivenolje

2 boks hermetiske tomater (400 gram)

2 spiseskjeer tomatpuré

Litt kajennepepper

Grovmalt pepper

 

Slik gjør du:

Skjær fisken i passe store stykker. Skrell potetene og skjær dem i tykke skiver. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Varm opp oljen. Legg så i klippfisk, poteter, løk, paprika og tomater lagvis. Du kan bruke friske, flådde tomater i stedet for hermetiske. Men da må du ha oppi rundt 4 desiliter vann. Rør ut tomatpuréen i litt vann og ha det i gryten. La gryten stå og småkoke på svak varme i en drøy time, gjerne lenger. Rist den lett på platen av og til. Ikke rør i bacalaoen.