Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Det perfekte produktet for unge jenter

Det er helt normalt og forståelig at jenter er gale etter Justin Bieber, sier psykolog.

Snart tar tenåringsjenter over Telenor Arena i Akershus. Der spiller Justin Bieber tre konserter fra 16. til 18. april, og 63.000 lykkelige fans har sikret seg billett.

– Vi liker ham på grunn av talentet og personligheten hans. Og så er han veldig flink til å gi mye til fansen sin. Bieber skriver mye på sosiale medier, og tar seg tid til fans han møter på gata, sier 17 år gamle Rano Akbar fra Bergen.

Hun driver en blogg om Bieber. Akbar har sikret seg billett til alle de tre konsertene og vunnet en konkurranse om å møte helten.

– Jeg begynte å gråte da jeg fikk høre det, det var verdens beste dag! Jeg skal gi ham en t-skjorte med bilde av skuespiller Chuck Norris, som han ser veldig opp til. Det kommer nok til å føles helt uvirkelig. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg vil nok si at jeg elsker ham, tror Akbar.L

LES MER HER: Kan få telenettet til å bryte sammen

Bieber etterforskes for overfall og trusler mot en nabo. Nylig ble han også rasende på en fotograf i England. Vaktene hans måtte holde ham tilbake. Men slike historier forandrer ikke Akbars følelser for helten sin.

– Det viser bare at han er jordnær og gjør feil. Han er jo ikke perfekt, sier hun.

Mange voksne sliter med å forstå hysteriet rundt Bieber. Men egentlig er det ganske enkelt, forteller psykolog Leif Edward Ottesen Kennair ved universitetet NTNU.

– Han har veldig dyktige folk som markedsfører ham. De har skapt det perfekte produktet for unge jenter. Det er ingenting maskulint eller tøft over Bieber. Han er ufarlig og først og fremst søt. Og han synger enkel, fengende pop, sier han.

I tillegg viser forskning at jenter ofte liker de samme guttene som andre jenter. Dermed kan enkelte kjendiser bli utrolig populære. Det har med menneskets historie å gjøre. Tidligere var det lurt for kvinner å velge en mann som andre kvinner også likte. Det økte sjansen for at barna deres også ble populære og gjorde det bra. Fortsatt oppfører vi oss på samme måte. Derfor dyrker tusener av unge jenter det samme idolet, sier Ottesen Kennair.

LES MER HER: Vil ikke si når Bieber kommer

Kaoset rundt Bieber er fortsatt lite sammenlignet med det for eksempel popstjernen Michael Jackson opplevde, mener han. Jackson beholdt de fleste av fansene sine. Også etter at han ble tiltalt for seksuelle overgrep mot barn. Fansen mente at han måtte være uskyldig.

Fansen til Bieber vil nok heller ikke bry seg om negative nyheter, tror Ottesen Kennair.

– Når vi er forelska, har vi en utrolig evne til å unnskylde slike ting. Fansen tenker at Bieber ble misforstått eller at de andre plaget ham. Dessuten må alle tenåringsidoler etter hvert bli litt tøffere og mer rocka. Ellers mister fansen interessen når de blir litt eldre. Dermed kan disse historiene faktisk hjelpe ham, sier han.