Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette er juleboka alle vil ha

Forlaget må trykke stadig nye opplag av «Snøsøsteren».

Folk jubler på Kagge Forlag. Suksessen til boka «Snøsøsteren» er ulik alt annet. Det sier Raymond Vik hos Kagge.

– Vi har ikke sett lignende siden «Hel ved» i 2011. Men «Snøsøsteren» har allerede gått forbi den i opplag. Og det etter bare én måned i salg, sier Vik til nyhetsbyrået NTB.

Forlaget har sendt ut 211.000 bøker. De har trykket den 11. ganger. Siste gang trykket de 50.000 bøker.

– Det er helt, helt vilt, sier Vik.

Boka er laget som en julekalender med 24 kapitler. Maja Lunde er forfatteren. Lisa Aisato har laget tegningene.

– Vi fikk følelsen av å lese en klassiker, rett og slett, sier Guro Solberg i Kagge om «Snøsøsteren». Hun har vært redaktør for boka. Solberg forteller at hun selv alltid gråter når hun leser boka.

– Den handler om ting som er viktige i alle sine liv: vennskap, kjærlighet og sorg. Det er store ord, men det er også store følelser i boka, sier Solberg. 

«Snøsøsteren» handler om Julian. Han har bursdag på julaften. Men familien hans sørger. Søsteren Juni er død. Kan det bli jul i år? En dag møter Julian en glad jente som heter Hedvig. Men det er noe mystisk med henne og huset hun bor i.

Kritikerne er imponert over historien. «Ekte juleglede», skriver avisa VG og gir terningkast 6. «Norsk julelitteratur har fått en ny klassiker», mener avisa Dagladet

Andre forlag selger også godt av klassiske fortellinger før jul. Anne B. Bull-Gundersen har laget enda en julebok for Font Forlag. Hun har laget flere tidligere. Den nye boka heter «God jul». Den inneholder både dikt, kjente julesanger og klassiske historier. Noen av forfatterne er Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf, Elsa Beskow og Tove Jansson.

– Det finnes utrolig mye materiale om jul. Min oppgave blir å finne en ny inngang til hver julebok, sier Bull-Gundersen.

Hun tror eldre mennesker liker å mimre med slike bøker. Mens de yngre liker å oppleve en gammeldags type jul.

Juleheftene er også fortsatt populære. I fjor ble «Juleroser» det mest solgte heftet. Artisten Herborg Kråkevik er redaktør for heftet. Det inneholder flere historier. Blant dem som skriver i år er Vigdis Hjorth, Linda Eide, Håvard Vikhagen, Frode Grytten og Thorvald Steen. Kjente kunstnere lager bilder til heftet.

I år kommer også «Barnas Juleroser».

– Jeg håper at «Juleroser» og «Barnas Juleroser» kan gi deg jul i hjertet, slik de gjorde for meg, sier Kråkevik i en pressemelding.

SAMARBEID: Maja Lunde (til høyre) har skrevet «Snøsøsteren». Lisa Aisato har laget tegningene.
Foto: Sturlason SAMARBEID: Lisa Aisato (til venstre) har tegnet til «Snøsøsteren». Maja Lunde (til høyre) har skrevet fortellingen. Foto: Sturlason