Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette er noen av de største Nobel-skandalene

Skandalen i Svenska Akademien gjør at det ikke deles ut noen nobelpris i litteratur i år. Det er ikke den første skandalen i Nobel-historien.

En skandale i Svenska Akademien gjør at det ikke kommer noen Nobelpris i litteratur i år. Jean-Claude Arnault var gift med en av medlemmene i akademiet. Nå er han dømt for voldtekt. Kultursenteret hans fikk også pengestøtte fra akademiet. Det førte til at flere av medlemmene sluttet. Dette er langt fra den første skandalen i Nobelprisenes historie. 

I 1901 fikk franske Sully Prudhomme den første Nobelprisen i litteratur. Det gjorde 42 kulturpersoner sinte på Svenska Akademien, som deler ut prisen. De mente Leo Tolstoj fortjente prisen. Nå er det klart at det er Tolstoj som er viktig i litteratur-historien. Ikke Prudhomme.

Det ble også bråk i 1911. Da fikk Marie Curie Nobelprisen i kjemi. Så ble det kjent at Curie hadde et forhold til Paul Langevin. Han var en gift mann. Curie ble oppfordret til å holde seg hjemme av Vetenskaps-akademien. Likevel møtte hun opp. Hun holdt sitt foredrag og mottok prisen.

I 1918 gikk Nobelprisen i kjemi til tyske Fritz Haber. Han oppdaget hvordan en kan lage stoffet ammoniakk på kunstig vis. Det ble viktig for moderne jordbruk. Problemet var bare at Haber også brukte kjemi til å utvikle giftige gasser. De ble brukt som våpen under første verdenskrig. Det gjorde de allierte landene sinte over at han fikk prisen.

Journalist og fredsarbeider Carl von Ossietzky var også fra Tyskland. Han fikk Nobels fredspris for 1935. Fem år tidligere ble han dømt for landssvik og forræderi. Det skjedde etter at han protesterte mot at Tyskland byget opp sine militære styrker. I 1933 ble han sendt i konsentrasjonsleir. Prisen gjorde Adolf Hitler rasende. Han gjorde det så forbudt for tyskere å motta Nobelprisen.

I 1949 fikk portugiseren António Egaz Moniz Nobelprisen i medisin. Han oppdaget lobotomi. Det var en form for behandling mot sterke psykiske lidelser. Metoden ble brukt på 1940- og 1950-tallet. Pasientene fikk kuttet over en forbindelse mellom flere deler i hjernen. Behandlingen fikk senere sterk kritikk. Det er noe av det verste som er gjort i medisinens historie.

Fredsprisen i 1973 gikk til USAs utenriksminister Henry Kissinger. Han delte prisen med Nord-Vietnams forhandler Le Duc Tho. De fikk prisen etter at de forhandlet fram en avtale om å slutte å krige. Tho ville ikke ha prisen. Årsaken var at det fortsatt ikke var fred i Vietnam. Kissinger droppet å møte opp til utdelingen.

Året etter delte Eyvind Johnson og Harry Martinson litteratur-prisen. De tilhørte begge Svenska Akademien som deler ut prisen. Da ble det stor debatt om prisens troverdighet.

Nobelprisen i medisin gikk i 2003 til Paul C. Lauterbur og Peter Mansfield. De hadde oppdaget viktige ting. Raymond Damadian hadde også vært med på oppdagelsen. Likevel fikk han ikke prisen. Han kjøpte derfor en helsides annonse i avisene New York Times, Los Angeles Times og Washington Post. Annonsen viste Nobel-medaljen og teksten «Den skamfulle feilen må rettes opp».

Under middagen i 2003 ble alles øyne rettet mot Sveriges statsminister Göran Persson. Midt under middagen tok han opp mobiltelefonen. Han har senere forklart at han måtte ta den. Han fikk mye kritikk for mobilsamtalen.

Også Fredrik Reinfeldt gjorde feil. Han var Sveriges statsminister i 2007. Under middagen i 2007 ble han tatt i å slikke seg på fingrene under desserten.

I 2016 fikk visesangeren Bob Dylan litteratur-prisen. Det var veldig overraskende at en låtskriver fikk prisen. Dylan selv var ikke særlig interessert. Svenska Akademien hørte ingenting fra ham. Han kom ikke til utdelingen. Men året etter sendte han et opptak av en tale. Da fikk han pengene som følger med prisen.