Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette er vårens norske filmer

Norske filmer kommer til en kino nær deg.

Det kommer nye, norske filmer på kino. Fem av filmene er dokumentarer. Resten er alt fra familiefilm og komedie til fantasy og horror.

«Selvportrett»

Premiere: 17. januar

Regissør: Margreth Olin sammen med Katja Høgset og Espen Wallin

«Selvportrett» er en dokumentar om fotografen Lene Marie Fossen. Hun er nå død. 33-åringen led av alvorlig anoreksi. Filmteamet fulgte hennes siste år. Resultatet beskrives som en film om kunstens og overlevelsens kraft. Susanne Sundfør står for musikken.

«Elleville Elfrid»

Premiere: 24. januar

Regissør: Atle Solberg og Frank Mosvold

«Elleville Elfrid» er en animasjonsfilm for familien. Elfrid lager sirkus på Soltoppen sammen med bestevennen Henrik. Men alt endrer seg når tøffe Johnny flytter inn i nabolaget.

«Flukten over grensen»

Premiere: 12. februar

Regissør: Johanne Helgeland

Foto: Trygve Indrelid / Maipo Film / Handout NTB kultur / NTB scanpix

«Flukten over grensen» er en familiefilm. Fire barn flykter til Sverige midt på vinteren. Det er andre verdenskrig. To av barna er jødiske.

Filmen er laget etter Maja Lundes første barnebok. Det er en spenningsfilm om tillit og vennskap, frykt og stort mot hos små mennesker.

Foto: Trygve Indrelid / Maipo Film / Handout NTB kultur / NTB scanpix

«Fjols til fjells»

Premiere: 21. februar

Regissør: Petter Holmsen

Dette er en komedie. Den er inspirert av filmen med samme navn fra 1957.

Disse er med: Herbert Nordrum, Bjarte Hjelmeland, Christian Skolmen, Nils Vogt, Anette Hoff, Nader Khademi

«Torden»

Premiere: 28. februar

Regissør: André Øvredal

I filmen «Torden» dør en ung gutt i en by på Vestlandet. Politiet mistenker norsk-amerikaneren Eric for drap. Da starter mysteriet.

«Alle utlendinger har lukka gardiner»

Premiere: 6. mars

Regissør: Ingvild Søderlind

Foto: NFI / handout NTB kultur / NTB scanpix Dramafilmen «Alle utlendinger har lukka gardiner» er basert på Maria Navarro Skarangers roman. Den skildrer oppveksten i Groruddalen. Filmen handler om hvor jævlig og vidunderlig det er å være forelsket. Den handler også om vennskap, savn, kjærlighet, selvstendighet og løsrivelse. Og om det å være ungdom i Norge og verden i dag.

Foto: NFI / handout NTB kultur

«Alt det jeg er»

Premiere: 6. mars

Regissør: Tone Grøttjord Glenne

Dette er en dokumentar om Emilie. Hun ble misbrukt av stefaren. Etter fem år i barnevernet er hun tilbake hos familien. Filmen følger henne i to år, fra hun er 18 til hun er 20.

«Alle må dø»

Premiere: 13. mars

Regissør: Geir Greni

«Alle må dø» er en horrorfilm. Den handler om jentegjengen som drar på utdrikningslag i skogen. De er milevis fra nærmeste nabo. Der må bruden Gina gjennomføre et rebusløp.

«iHuman»

Premiere: 13. mars

Regissør: Tonje Hessen Schei

Filmen tar for seg kunstig intelligens. Og hvordan den forandrer oss som mennesker, samfunnet og fremtiden. Filmen spør hvem som egentlig har kontrollen.

«Vi er her nå»

Premiere: 13. mars

Regissør: Mariken Halle

Vi følger en barselgruppe gjennom et år. Filmen tar med parenes problemer og kriser. Hele tiden med babyene som vitner til de voksnes prosjekter.

«Vær her»

Premiere: 17. april

Regissør: Ragnhild Nøst Bergem

Dette er en dokumentar om Jan, Mimi og Sigvald Tveit. De har demens. Livene deres er preget av leting etter ord, minner – og ting. Men omsorg, samvær og musikk kan hjelpe.

«Bortebane»

Premiere: 6. mai

Regissør: Line Hatland

«Bortebane» er en dokumentar fra Norway Cup. Den blir kalt en morsom og rørende fortelling om vennskap, fotball og ukjente eventyr. Den følger seks unge fotballspillere fra ulike steder på kloden.