Kultur

Dette liker vi å gjøre i påsken

Påske er tid for krim og appelsiner. Men også for heavy metal og dataspill.

Påsken er mye mer enn en kristen høytid. Vi koser oss med appelsin på hytta. Vi spiser marsipan og går på konsert. Frister det å spille dataspill på natta? Ja, sier noen.

MUSIKK: Verden kommer til Oslo hver påske. I alle fall de som er glade i heavy metal-musikk. Festivalen Inferno ble startet i 2001. Den skulle være en fest for venner, men vokste seg stor. Jens F. Ryland var én av dem som startet den. Sterke vakter var klare til å ta seg av bråkmakere. Men det verste som skjedde var at én gjest drakk for mye alkohol. Han måtte hjelpes ut fra festivalen.

– Fyren gråt, for han hadde gledet seg sånn til konsert, sa Ryland til avisa Aftenposten.

Festivalen starter 29. mars.

DATA: Hallen Vikingskipet på Hamar skal fylles med folk. The Gathering er verdens nest største treff for folk som elsker data, ifølge nettstedet Wikipedia.

Om lag 5.000 unge mennesker kommer hver påske. De spiller dataspill og har det gøy. Mange av dem dropper å sove.

Flere hundre frivillige jobber for at The Gathering skal bli vellykket. Årets datatreff starter 28. mars og slutter 1. april.

KRIM: TV-kanalene sender mye krim i påsken. Påsken er høytid for mysterier, både i bøker og på TV. Hvorfor er det slik?

Boka «Bergenstoget plyndret i natt» kom til butikkene før påske i 1923. Forlaget ville gjøre den populær. Derfor lagde de en stor annonse i avisa Aftenposten. Annonsen lignet en ekte nyhet, og folk trodde det hadde skjedd et ran i virkeligheten. Fortvilte lesere ringte til avisa.

Avisa måtte fortelle at det bare var en annonse. Men en tradisjon hadde nettopp blitt til. Folk ville ha mer krim til påske.

Her er krimmen du kan se på TV i år.

MAT: Vi spiser 20 millioner appelsiner i påsken. Vi legger appelsinen i ryggsekken før vi drar på tur. Det har også våre besteforeldre gjort. Appelsinene er best om våren. De blir ofte billigere i butikkene til påske. Årsaken er at butikkene kjemper om å være billigst.

Vi kjøper også mye snop i påsken. Marsipanen legges i et påskeegg. Vi begynte å spise marsipan på 1500-tallet i Europa, lenge etter Jesu tid. Det skriver nettstedet godt.no.

Marsipan ble oftest servert til høytider som jul og påske. Tradisjonen finnes fortsatt.

FERIE: Vi vil på hytta og ha frisk luft. Og i påsken har mange av oss fri i flere dager.

– For mange er det utenkelig å gjøre noe annet enn å dra til fjells med familie og venner, sier Kristin Krohn Devold i en pressemelding. Hun er sjef for NHO Reiseliv.

Halvparten av oss drar på påskeferie i år. Åtte av ti velger heller ferie i Norge enn i utlandet. Det viser en undersøkelse fra NHO. I påsken vil vi helst stå på ski og nyte fjell eller sjø.

Denne saken ble først trykket i Klar Tale påsken 2017, men er blitt oppdatert.

Siste utgave

På forsiden nå