Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dette visste du kanskje ikke om Oscar

Filmprisen Oscar deles ut igjen. Hva vet du om den forgylte mannen?

Natt til mandag deles filmprisen Oscar ut igjen. Ingen norske kanaler viser sendingen. Men du kan kanskje se Danmarks TV2? De viser showet direkte.

Her kan du lese om noen av filmene som er nominert i år

Alle som jobber med film ønsker seg en Oscar. Filmprisen fra USA er verdens mest berømte. Men vet du hvorfor han heter Oscar? Og hvorfor han ser ut som han gjør? Her er noen fakta.

 

Ingen vet hvorfor prisen kalles Oscar

Den mest populære historien er slik: En kvinne kalt Margaret Herrick så prisen. Hun sa: «Han ligner min onkel Oscar». Men det finnes flere som hevder at de fant på navnet. 

Egentlig heter prisen Academy Award of Merit (Akademiets pris for bragd). Prisen deles ut av akademiet for film i USA. Herrick var bibliotekar og senere direktør i akademiet. I 1939 begynte også akademiet å bruke Oscar-navnet.

 

Oscar er en ridder

Oscar er designet av Cedric Gibbons. Han jobbet med visuell kunst i filmstudioet MGM. Gibbons fikk i oppdrag å lage en majestetisk figur. Han tegnet dermed en ridder som holder et sverd. Ridderen står på en filmrull. Skulptøren George Stanley skapte statuetten fra tegningene.

 

Oscar er ganske tung

24 karat gull dekker Oscar med et tynt lag. Ellers er statuen av bronse. Oscar veier nesten fire kilo. Han er over 34 centimeter høy. 

 

Oscar har ikke alltid sett ut som den gjør nå

Tre ulike selskaper har hatt oppdraget med å lage Oscar. Utseendet har endret seg litt underveis. Mellom 1982 og 2016 var Oscar laget av stoffet Britannia. Det er tinn som er blandet ut med andre stoffer. I 2016 ville akademiet ha tilbake til den gamle typen av bronse. Da ble Oscar mer lik den første versjonen igjen.

 

Under krigen var Oscar laget av gips

Under andre verdenskrig var det mangel på alt, også metall. Derfor ble Oscar laget av gips i tre år. Vinnerne fikk tilbud om å bytte til skikkelige statuer etter krigen.

 

Du har neppe hørt om den første Oscar-vinneren

Den første Oscar-prisen ble delt ut til tyskeren Emil Jannings i 1929. Han fikk prisen for beste mannlige hovedrolle. Jannings er mest kjent for filmen «Den blå engelen». Der spilte han mot stjernen Marlene Dietrich. Jannings støttet nazistene, så etter krigen fikk han ikke flere jobber.

 

Kilder: oscars.org, Wikipedia og americanmanufacturing.org