Kultur
Bilde 1 av 4

Disse norske filmene kan du se i høst

En ung jente som drømmer om Japan, to mord i Kongo og et enormt jordskjelv. Dette og mer kan du oppleve i høstens norske filmer.

– Denne filmen traff meg hardt som pappa, sier skuespiller Nicolai Cleve Broch. Han spiller faren til tenåringsjenta Vilde i filmen «Harajuku». Den har premiere 9. november.

I filmen er Vilde med i et miljø som driver med cosplay. Det er et slags rollespill som er populært i Japan. Når ting blir vanskelig, drømmer Vilde om å rømme fra alt sammen. Hun prøver å skaffe seg en enveis-billett til Tokyo i Japan. Hun vil til det berømte området Harajuku.

I stedet havner hun på togstasjonen Oslo S. Der møter hun sin egentlige far for første gang. Han er spilt av Broch. Også artisten Ingrid Olava er med i filmen. Hun er farens nye kjæreste.

– Jeg er pappa til en gutt som er like gammel som Vilde i filmen, sier Broch. Han vil anbefale filmen til alle som har barn.

– Det er en viktig film. Den handler om at valgene som vi voksne tar, kan forme livene til våre barn. Barna får ikke noe valg, sier Broch nyhetsbyrået NTB.

Regissør Erik Svensson var med Uteseksjonen i Oslo. De jobber med å forebygge rus og kriminalitet. De oppsøker barn og unge voksne i Oslo sentrum. Svensson fikk historiene til ungdommene som vanker på Oslo S. Så valgte han én historie. Den er om det første møtet mellom Vilde og faren. Det ble til et møte på film som ble spilt inn i ett.

– Det er bortimot unikt i norsk film, sier Broch. Han sier skuespillerne ikke øvde sammen.

Møtet mellom de to karakterene skulle være så ekte som mulig.

– Jeg skulle være fjern. Jeg skulle ikke vite noe om dette miljøet som datteren min var del av, sier han.

I høst kan vi også følge historien til de to nordmennene Joshua French og Tjostolf Moland. De ble dømt til døden i Kongo. Retten mente de drepte sjåføren sin. Senere ble French også dømt for å ha drept Moland i fengselet. Men Moland tok sitt eget liv. I år kom French tilbake til Norge. Regissør Marius Holst har laget filmen «Mordene i Kongo».

Det har vært mye snakk om filmen «Skjelvet». Den er oppfølgeren til filmen «Bølgen» fra 2015.

I «Skjelvet» er det tre år siden en tsunami traff Geiranger i Møre og Romsdal. Nå bor hovedpersonene i Oslo. Det begynner underlige ting å skje. Plutselig kommer det oversvømmelser, strømmen går og ulykker skjer. Alt skjer som et forvarsel om noe større.

Dette er de norske høstfilmene:

«Karsten og Petra – på Skattejakt»

Premiere: 10. august

Regissør: Aurora Gosse og Arne Lindtner Næss

Skuespillere: Alba Ørbech-Nilssen, Oliver Dahl, Ivar Nørve, Sigrun Enge, Hilde Lyrån, Janne Formoe.

Handling: Dette er den syvende og siste filmen om Karsten og Petra. De to vennene er på sommerferie på Hvaler i Østfold. Der finner de en tidskapsel med gamle, rare saker. De finner også en mystisk rebus som leder dem ut på skattejakt.

«Blindsone»

Premiere: 24. august

Regissør: Tuva Novotny. Dette er hennes første film. Hun har også skrevet manus.

Skuespillere: Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Per Frisch, Marianne Krogh.

Handling: Filmen følger en mors kamp. Hun prøver å forstå sin datters krise, når den går ut over hele familien. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom å åpne opp? Hvordan kan vi få dem til å snakke om vanskelige tanker og psykiske lidelser? Når alle skal virke lykkelige?

«Skjelvet»

Premiere: 31. august

Regissør: John Andreas Andersen

Skuespillere: Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Kathrine Thorborg Johansen, Jonas Hoff Oftebro.

Handling: Det er tre år siden tsunami-bølgen traff Geiranger i Møre og Romsdal. Nå sliter hovedpersonene med å få avstand fra katastrofen. Idun og barna bor i Oslo. Det begynner underlige ting å skje. Plutselig kommer det oversvømmelser, strømmen går og ulykker skjer. Alt skjer som et forvarsel om noe større.

«Månelyst i Flåklypa»

Premiere: 21. september

Regissør: Rasmus A. Sivertsen

Stemmer som høres: Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle.

Handling: Dette er den siste av tre filmer om Solan og Ludvig i Flåklypa. Her blir det en helt spesiell ferd til månen, i et internasjonalt kappløp.

«Når jeg faller»

Premiere: 21. september

Regissør: Magnus Meyer Arnesen

Skuespillere: Preben Hodneland, Marius Aandal Pedersen, Alexandra Gjerpen, Vidar Sandem.

Handling: Joachim har nesten gitt opp troen på et normalt liv. Han lever et dobbeltliv der han misbruker stoffet heroin. Men så blir han nødt til å ta vare på sin unge sønn. Han må slutte med narkotika. Klarer han å bli den han egentlig ønsker å være? Eller er det for sent?

«Battle»

Premiere: 28. september

Regissør: Katarina Launing

Skuespillere: Lisa Teige.

Handling: Amalia har utseende, penger og talent som danser. Men så går faren konkurs. Da raser alt. Samtidig prøver hun å late som ingenting på skolen. Der jager alle etter høy status. Amalia treffer street-danseren Mikael. Hun prøver og leve et dobbeltliv. Det gjør at hun vikler seg inn i et nett av løgner. Tør hun til slutt å være seg selv?

«For vi er gutta»

Premiere: 28. september

Regissør: Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen

Handling: Dette er en dokumentar om et mannskor full av kjendiser. Det ble startet av Prepple Houmb i bandet DumDum Boys. Gutta i koret har det moro og øver til storkonsert. Men én av gutta har kort tid igjen å leve. Løftet de engang ga hverandre, kan bli alvor. De lovet hverandre å synge i hverandres begravelser. Da blir sangglede, humor og brorskapet viktig.

«En affære»

Premiere: 5. oktober

Regissør: Henrik Martin Dahlsbakken

Skuespillere: Andrea Bræin Hovig, Tarjei Sandvik Moe, Anneke von der Lippe, Agnes Kittelsen, Mads Ousdal.

Handling: Skolen har fått en ny, kvinnelig gymlærer. Hun føler seg forfulgt. Hun oppdager at en av hennes egne elever er besatt av henne. Dette er starten på en farlig affære mellom lærer og elev.

«Føniks»

Premiere: 12. oktober

Regissør: Camilla Strøm Henriksen

Skuespillere: Maria Bonnevie, Sverrir Gudnasson.

Handling: En historie om familierelasjoners kompleksiteter og sårhet, med en ustabil mor, en fraværende far, en liten bror og der datteren Jill gjør sitt beste for å ta vare på den lille familien – når tragedien rammes.

«Kutoppen»

Premiere: 19. oktober

Regissør: Live Osvoll

Stemmer: Henriette Faye Schøll, Fridtjov Såheim, Bjarte Tjøstheim

Handling: På Kutoppen må dyrene bake hundre eplekaker. Det skjer til musikk av Odd Nordstoga, Emilie Nicolas, Tooji, Sol Heilo, Black Debbath og Valkyrien Allstars.

«Mordene i Kongo»

Premiere: 26. oktober

Regissør: Marius Holst

Skuespillere: Aksel Hennie, Tobias Santelmann

Handling: Vi møter en nedbrutt Joshua French i fengsel i Kongo. Filmen tar oss med på en reise tilbake til en gåte. Hva skjedde da sjåføren til French og Tjostolv Moland ble drept? Manus er skrevet av Nikolaj Frobenius.

«Benjamin Falck og dødsdolken»

Premiere: Oktober

Regissør: Martin Sofiedal, dette er hans første film.

Skuespillere: Fredrik Skogsrud, Caroline Glomnes, Hamid Karimi, Trond Fausa Aurvåg.

Handling: En mislykket skattejeger lurer med seg kjæresten på ferie til Mallorca. Han håper å både redde forholdet og å finne dødsdolken. Det får dødelige følger.

«The Tower»

Premiere: 2. november

Regissør: Mats Grorud

Handling: Fire generasjoner palestinske flyktninger og ett håp. Det handler denne animasjonsfilmen om. Den er laget etter ekte historier fra intervjuer, samtaler og ting som Mats Grorud har sett. Det var da han bodde i en flyktningleir i Beirut i Libanon. Han er regissør og har skrevet manus til filmen.

«Harajuku»

Premiere: 9. november

Regissør: Eirik Svensson

Skuespillere: Ines Høysæter Asserson, Nicolai Cleve Broch, Ingrid Olava.

Handling: Det er lille julaften. Vilde henger med gjengen sin på togstasjonen Oslo S. Så får hun vite at moren hennes har vært i en ulykke. Hun tvinges til å ta kontakt med sin biologiske far. Men hun prøver å rømme med en billett til Tokyo i Japan. Underveis har hun et følsomt første møte med faren.

Siste utgave

På forsiden nå