Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Disse norske kan få Grammy

Musikkprisen Grammy betyr mye for karrieren. Søndag får seks nordmenn vite om de får en pris.

Norske musikere gjør det bra i utlandet. Søndag deles musikkprisen Grammy ut i Los Angeles i USA. Nominerte er kjente artister som Beyoncè og U2. Og seks nordmenn.

Norske Röyksopp er nominert for EP-en «Do It Again». De er nominert sammen med den svenske artisten Robyn. Det er i sjangeren beste danse-og elektronika-album.

Jarle Bernhoft er nominert i klassen for R & B. Han har laget albumet «Islander».

Bernhoft er første ikke-amerikanske som noensinne er nominert i denne klassen. Det gjelder de 20 årene som denne kategorien har eksistert, skriver den amerikanske avisa New York Times. De har laget et portrett på den norske artisten. 38 år gamle Bernhoft bor for tida i bydelen Brooklyn i New York med familien sin. Der er det ikke så mange som kjenner ham igjen, enn så lenge.

– I New York er det fortsatt en sjanse for at jeg kan gå ut som en vanlig fyr. Men i Norge må jeg tenke meg om to ganger, sier han til The New York Times.

Allerede tirsdag kan vi nordmenn høre Bernhoft på konsert. Han starter en turné i Norge. Svolvær kulturhus er første konsertsted, ifølge nettstedet hans.

Produsenten Morten Lindberg har vært nominert til Grammy et titalls ganger. Men han har fortsatt ikke vunnet, skriver kanalen NRK. Nå er han nominert i klassen for beste surround-album. Han er også nominert i klassen for beste klassiske musikkprodusent.

Også en norsk kordirigent kan vinne pris. Albumet «Duryd: Out Of Darkness» er nominert for beste opptreden for kor. Vivianne Sydnes har dirigert Nidaros domkor. De synger verket «Out Of Darkness på albumet. Stykket handler om påskehistorien. Det er laget av Torbjørn Dyrud.

Thomas Dybdahls album «What's Left Is Forever» kan også få Grammy. Det er nominert for beste teknisk sammensatte album. Da vil Øyvind Jakobsen og Jo Ranheim isåfall vinne Grammy. De er vil Dybdahls lydteknikere.

– Jeg ble kjempehappy. Dette er en verdsettelse av alt arbeidet som er gjort, av alle involverte, sa Thomas Dybdahl til Stavanger Aftenblad før jul i fjor.

Dessuten er koret Cantus med på å synge to låter til filmen «Frozen». Musikken er nominert til Grammy for beste filmmusikk.

Det er likevel flest utenlandske artister som kan vinne. Sam Smith, Beyoncé og Pharrell Williams er nominert til seks priser hver. Taylor Swift and Jay Z er også nominert til flere priser, ifølge nettstedet Forbes. Også Nobelprisvinner Malala Yousafzai kan vinne en Grammy for beste album for barn. Plata heter «I Am Malala: How One Girl Stood Up For Education And Changed The World.»

Du kan lese om alle de nominerte på Grammys nettsider.