Kultur
Bilde 1 av 3

– Donald-bladet kommer til å forsvinne

Donald Duck & Co. er fremdeles en populær tegneserie. Men leserne blir færre og eldre.

Det norske Donald-bladet fylte nylig 70 år. Nordmenn elsker den hissige og uheldige anden Donald Duck. Bladet Donald Duck & Co. er det største av tegneserie-bladene til forlaget Egmont. Men Donald-fansen blir eldre og eldre. Og færre og færre.

Arild Wærness startet tegneserie-festivalen Raptus i Bergen. Han tror at Donalds framtid som ukeblad i Norge kan være slutt om ikke lenge.

– De har jo nettopp feiret 70-årsdag. Men det blir neppe en 80-årsdag, sier Wærness til avisa Dagens Næringsliv.

– Det er bare et spørsmål om tid før Donald-heftet forsvinner, sier han.

Cecilie Kalleberg er markedssjef i Egmont Kids. Hun innrømmer at de har er en utfordring. De må sikre seg nye, yngre lesere av Donald-bladet. De må også sørge for at de fortsetter å lese Donald på sikt. Men hun er ikke enig i at bladet kommer til å forsvinne med det første. Kjell Frostrud Johnsen er direktør for Egmont. Han satser på 70 år til med hissigproppen Donald.

– Donald hører til i den norske folkesjelen. Så han kommer til å være med i mange år til. I en eller annen form, sier han.

Wærness tror det allerede er en tapt kamp. Men at forlaget prøver å gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon.

– Bladene som selges i dag, går til foreldre og besteforeldre. Men generasjonen som er barn nå, er tapt for alltid, sier han.

Donald Duck fikk nordmenn til å drømme om stabler med pannekaker, egen bil og eksotiske reiser. Her kan du lese mer om anden i matrosdress.

Donald-bladet var på sitt mest populære på 1980-tallet. På det meste ble det gitt ut over 255.000 blader i uken. Det ble over 13 millioner Donald-blader i året.

Nå er bladet nede på sitt laveste nivå noen gang. Forlaget gir nå ut rundt 1,6 millioner blader i året. Det er mest på grunn folk som abonnerer på bladet.

Noen er ekstra glad i Donald. Jan Petter Krogh er én av dem.

Skaperne av tegneserien har funnet på mange sprell for å holde liv i Donald. I forbindelse med 70-årsdagen ga forlaget ut «verdens minste tegneserie».

Den norske Donald-forfatteren Gaute Moe skrev teksten.

– Jeg har alltid visst at jeg ikke skriver stor litteratur. Men jeg hadde aldri trodd at det skulle bli verdens minste, sa han.

Det lille Donald-bladet var 2,5 centimeter bredt og 3,5 centimeter høyt. Bladet var på 20 sider. Det inneholdt historien «Tommeliten McDuck». Det første Donald Duck & Co-bladet kom ut 1. desember 1948. Også dette bladet hadde 20 sider. Årsaken var mangel på papir etter krigen.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå