Kultur

Drama i sort og hvitt

Omringet av sort og hvitt står en kraftfull svenske på scenen. Det er klart for Shakespeares mektige drama «Othello».

Othello er general i Italia. Han har god ry og er gift med Desdemona. Men hans medhjelper Iago klarer å lure Othello. Othello tror at Desdemona er utro. Det får store, fæle følger.

Torsdag 7. april kommer dramaet «Othello» på scenen til Nationaltheateret. Teateret har latt hele scenen være i sort og hvitt. Det gjelder også klærne til skuespillerne. Den eneste kulissen er et lommetørkle. De som har sett stykket «Othello», vet at det har alt å si for handlingen.

– Vi har gjort stykket fri fra tid og rom. Vi prøver å kikke bak de psykologiske tingene som fører inn i denne elendigheten. Men det er hundre prosent William Shakespeare, sier Runar Hodne til nyhetsbyrået NTB. Hodne er regissør for stykket.

LES OGSÅ: Ari Behn lager teater i Stavanger

Regissøren kaller «Othello» en ur-tragedie.
– Av den grunn alene burde folk komme og se det. Så er det jo som med alle Shakespeares stykker. Det settes veldig mye kraft i spill. Her er krig, ekteskap, sjalusi, drap. Dette er virkelig rikt og frodig stoff for teateret, sier Hodne.

Det er over 30 år siden sist teateret viste dramaet. Den gang hadde Espen Skjønberg hovedrollen. Regissør Runar Hodne dro til teateret Dramaten i Stockholm i Sverige. Der fant han sin Othello.
– Magnus Roosmann er min perfekte Othello. Han er en fantastisk skuespiller. Han har alle de kvaliteter en slik rolle krever, sier Hodne.

LES OGSÅ: Gammel sjalusi

Roosmann sier at det er en fantastisk kraft i stykket. Han kan ane at skuespillere som har gjort Othello tidligere, sier «aldri mer».
– For dette er en vanskelig rolle. Den har så store svingninger i følelser. Psykologien er vanskelig. Othello er en general som alltid har hatt kontroll. Så brister alt som en demning, sier svensken.

Han må snakke norsk på scenen. Ifølge regissør Runar Hodne snakker Roosmann norsk med litt aksent. Det er et poeng å høre at han kommer utenfra. Det gjorde også Othello. Han var maurisk innvandrer i Venezia i Italia.

LES OGSÅ: Spiller alkoholiker-pappa

Noen har sagt at Runar Hodne burde valgt en svart skuespiller i rollen. Shakespeare selv beskrev Othello som en svart person. Men Hodne mener at det er veldig feil å la stykket handle om hudfarge. I «Othello» spiller Henrik Rafaelsen medhjelperen Iago. Laila Goody er den vakre Desdemona.

«Othello» har vært et av de mest interessante stykkene Hodne har jobbet med.

– Det er så mange lag i det. Jo mer du graver, jo mer finner du, sier regissøren.

LES OGSÅ: Vil satse på dukketeater

Siste utgave

På forsiden nå