Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dramatisk historie om Norge

Filmen «Kongens nei» overrasker. Den handler om dagene før det ble krig i Norge. Historien var mer dramatisk enn folk har trodd.

Filmen «Kongens nei» handler om Norge under andre verdenskrig. På den tiden hadde vi en dansk konge. Han het Haakon og var gift med dronning Maud. Haakon var far til prins Olav. Og han var bestefar til kongen vi har i dag, kong Harald, og prinsesse Astrid og prinsesse Ragnhild.

Hitler og Tyskland startet den store krigen i 1939. Krigen varte til våren 1945. Kong Haakon nektet å støtte Hitler. Dermed ble Norge en av fiendene til Tyskland under krigen. Resten av familien flyktet til Sverige. Kongen og kronprinsen dro til Tromsø. Senere dro kongen til Storbritannia. Det skriver nettstedet Det store norske leksikon.

Filmen «Kongens nei» handler om de tre dagene før Norge måtte bli med i krigen. Filmen er laget av regissøren Erik Poppe. Han sier historien er mye mer dramatisk enn de fleste tror. Prinsesse Astrid har hjulpet til med å fortelle om hvordan kongefamilien opplevde situasjonen.

– Vi var snakket med prinsesse Astrid. Hun husker veldig godt hva som skjedde, sier Harald Rosenløw Eeg til NTB. Han har skrevet manuset til filmen sammen med Jan Trygve Røyneland.

Prinsesse Astrid fortalte at kong Haakon og kronprins Olav kranglet.

– Astrid sa at bestefaren og faren kranglet. Men hun var bare et barn da. Hun hørte ikke hva de snakket om, sier Eeg.

Filmen er basert på en bok skrevet av Alf R. Jacobsen. Den kom ut i 2011 og heter det samme som filmen. I tillegg har folkene som har jobbet med filmen, snakket med flere eksperter om historien.

Poppe bruker også filmklipp fra virkeligheten i filmen. Det skjer i begynnelsen av filmen. En melding på radioen blir lest opp. Den handler om den tyske båten Blücher. Den var med og angrep Norge da krigen startet. Båten ble senket ved Drøbak i Akershus. Flere kjente skuespillere er med i filmen. Den danske skuespiller Jesper Christensen spiller kong Haakon.

– Han var en samlende person. Det var umulig ikke å få en enorm respekt for kong Haakon. Han endret på makten og beskyttet Norge mot kupp. Og så elsket han barn, sier Christensen til NTB.

Anders Baasmo Christiansen spiller rollen som kronprins Olav. For å gjøre seg klar til rollen møtte han på general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

– Jeg spurte ham om hvordan Olav var som general. Og det var han i blodet. Han ville kjempe. Han ble forsvarssjef senere i krigen. Forskjellen mellom dette og rollen som kronprins preget ham, sier Christiansen til NTB.

Filmen har premiere 23. september. Men allerede nå får den mye ros. Filmen er også Norges sjanse til å vinne filmprisen Oscar 26. februar.