Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dronningen fyller 79 år

Hele Norge flagger for henne. I dag (mandag) fyller dronning Sonja 79 år.

Mandag feirer dronning Sonja bursdagen sin. Hun har invitert både familie og venner til hytta på Mågerø i Tjøme i Vestfold. Det er her hun pleier å feire bursdagen sin. Dagen feires med både pyntet selskap og båttur, skriver ukebladet Se og Hør.

Kongeparet er nettopp ferdig med reisen langs kysten av Norge. Reisen markerte at de har vært konge og dronning i 25 år. I 11 dager har de besøkt de besøkt flere byer fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Dronningen er veldig sprek og glad i å gå tur i fjellet. Hun gikk også tur da hun var i Bodø for få dager siden. Dronningen har planer om å flere fjellturer i løpet av sommeren. Ifølge Se og Hør har hun planlagt tre turer i Nord-Norge i løpet av juli.

Vanligvis feires bursdagene til kongefamilien privat. Men når de fyller «runde» tall er det annerledes. Da er det ekstra stas å invitere ekstra gjester og la pressen få ta bilder av festen. Slik er det neste år. Da fyller både kongen og dronningen 80 år. Da blir det trolig en stor fest på slottet i Oslo.

Dronning Sonja giftet seg med kong Harald i 1968. Paret var forlovet i ni år før de fikk gifte seg. Før hun ble gift, het hun Sonja Haraldsen. Hun vokste opp på vestkanten av Oslo. Da kong Olav døde 17. januar i 1991, ble hun og ektemannen Norges nye dronning og konge.