Kultur

Dyslektiker vant stor pris

På skolen fikk Sally Gardner høre at hun ikke klarte å lære noe fordi hun er ordblind. I dag hedres hun for bøkene sine.

Sally Gardner fra London er forfatter. Hun er ordblind. Da hun var 12 år fikk hun beskjed om at hun var dyslektiker og lærerne sa at hun ikke kunne lære noe på skolen. Men Gardner er i dag forfatter. Onsdag fikk hun pris for boken sin «Maggot Moon», skriver nyhetsbyrået NTB.

Hun fikk den viktige prisen Carnegie-medaljen. Det er den største hederen en britisk barne- og ungdomsbok kan få. Forfattere som Philip Pullman, Terry Pratchett og C.S. Lewis har også fått den.

Lederen for juryen som bestemte at Gardner skulle få prisen, tror at «Maggot Moon» kommer til å bli en ekte og moderne klassiker.

– Jeg lurer fremdeles på om jeg vil våkne og finne ut at det å vinne Carnegie-medaljen er en drøm. Er det sant, så føles det som en drøm som har gått i oppfyllelse, sier Gardner til den britiske TV-kanalen BBC.

LES OGSÅ HER: Styrer nettsider med stemmen

Boken «Maggot Moon» forteller om den dyslektiske gutten Standish Treadwell som lever på England på 50-tallet. Hun sier at hun egentlig ikke så på Standish som dyslektiker, da hun skrev boken.

– Det var først da jeg leverte inn boken til forlaget og redaktøren sa at han er dyslektiker, sier hun til BBC.

Ordet «dyslektiker» brukes aldri i boka.

Da Gardner skulle takke for prisen, kritiserte hun utdanningspolitikken i Storbritannia. Hun mener at dagens skolesystem er dumt fordi det ikke klarer å utdanne elevene.

LES OGSÅ HER: Forskjellen mellom elevene øker

Hun skrøt også av bibliotekarene i talen sin.

– Uten den brennende idealismen til bibliotekarer ville jeg ikke vunnet denne prisen. La bibliotekarene få gjøre det de kan best, å oppmuntre en livslang kjærlighet til å lese i hvert eneste barn, også de som ikke har håp om toppkarakterer, sa hun i talen sin.

Bøkene til Gardner er oversatt til 22 språk. Det er solgt over 1,5 millioner av bøkene hennes i England.

Siste utgave

På forsiden nå