Kultur

Elvis lever

Noen gjør alt for å ligne på kongen av rock.

I helgen arrangeres Europas største «Elvis Look alike-konkurranse». Det skjer i Blackpool i England. Folk fra hele verden kommer for å etterligne artisten Elvis Presley. Konkurransen arrangeres hvert år. Men i år er den ekstra stor. Mer enn 80 av verdens beste imitatorer deltar.

I morgen (fredag) er det 75 år siden Elvis Presley ble født. Rockens konge ble født 8. januar 1935. Det skjedde i Tupelo i USA. Få har solgt flere plater enn ham. Elvis har solgt mer enn 1 milliard plater. De fleste er solgt etter at han døde.

– For meg har det alltid vært Elvis. Jeg har vært fan siden jeg var fem år gammel, sier Heiki Losoa.
Han er den eneste norske som deltar i konkurransen. Og han regnes som en av favorittene. Losoa mener det er mange dårlige imitatorer. For ham er det viktig å være så lik Elvis som mulig.
– Det er mange imitatorer som synger dårlig. Jeg har en bra sangstemme. Jeg er ganske lik Elvis slik han var på midten av 1970-tallet. Jeg vil si at jeg har hele pakka. Det er heller ikke alle som er så heldig at de ligner Elvis. Jeg har ikke tatt noen operasjoner. Jeg er født slik. Jeg er mørk, har et fargerikt og ekte hår, sier han.

Losoa spiller mange kjente låter når han opptrer. Men han spiller også noen ukjente. Sanger som Elvis kun spilte et par ganger.
– Da blir folk ofte litt overrasket, sier han.

I Norge har Elvis en egen fanklubb. Den heter «Flaming Star». I januar skal de reise til USA. Turen er allerede utsolgt. De skal blant annet besøke Graceland. Det var her Elvis bodde. Og det var her han døde i 1977.

Losoa synes Graceland er litt for voldsomt.
– Jeg kjenner musikerne til Elvis. Det tok mange år før de ville besøke stedet. Det forstår jeg. Jeg synes også det var trist å besøke hjemmet hans. Jeg følte at jeg trengte meg inn på privatlivet, sier han. 

Losoa har en av Norges største Elvis-samlinger. Han har alle de originale LP-platene. Og noen tusen CD-er. Han har også autografen og noen mansjett-knapper som har tilhørt Elvis. Losoa er en av få som har spilt med de samme musikerne som Elvis.

Når Losoa synger en Elvis-låt bruker han like kostymer som Elvis gjorde. Derfor har han fått skredderen til Elvis til å sy klærne sine.
– Det er mange som ikke tenker på det. Men jeg er nøye med hvordan jeg opptrer. Både klær og smykker skal være helt korrekt. Å gjøre en god etterligning er den beste følelsen jeg kan få. Det du ser, er slik Elvis var. Det skal være akkurat slik Elvis ville gjort det, sier han.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå