Kultur

En ganske snill film

Vil du se drap, mat og sex på kino? Da bør du gå se filmen «En ganske snill mann». Filmen har premiere på norske kinoer i dag.

– Dette har jeg lyst til, sa Stellan Skarsgård. Det sa han da han fikk manuset til filmen «En ganske snill mann». Skarsgård er skuespiller. Hans Petter Moland regisserer filmen.

Moland og Stellan Skarsgård har jobbet sammen før. De er venner og forstår hverandre godt. Vennskapet deres er godt synlig i Molands nye film.
«En ganske snill mann» har allerede fått mye ros. Filmen fikk publikums-prisen under Berlin-festivalen tidligere i vinter.

Så mange som 200.000 tyskere kan komme til å se den på kino. Det melder den tyske film-distributøren.

Hans Petter Moland var ikke i tvil om hvem som skulle spille hovedrollen. Det måtte bli Skarsgård.

LES MER HER: Alle vil se denne filmen

Filmen handler om den drapsdømte bilmekanikeren Ulrik. Han slipper ut av fengsel etter 12 år. Filmen bruker et mørkt og ærlig filmspråk. Den forteller en historie om død, oppgjør og desperate følelser. Men samtidig er det en varm og morsom film.

– Ulrik er en veldig vanskelig rolle å spille. Han sier ikke så mye til dem som ønsker at han skal si hva han mener. Det er en viktig del av rollen, forteller Moland.
Ulrik er forvirret etter å ha sluppet fri. Nå må han finne ut av framtiden selv. Sjefen hans i det kriminelle miljøet vil ha et oppgjør. Sønnen vil ikke ha noe med Ulrik å gjøre. Men Ulrik er snill. Han sier ja til å gjøre det han blir bedt om.

Ulrik har også problemer i forholdet til de to kvinnene i filmen. De spillles av Jorunn Kjellsby og Jannike Kruse. Ulrik får problemer fordi han bare gjør som han blir fortalt. Som oftest gjør han det med munnen full av mat.

– Han har sittet inne i 12 år.  Han synes vel han må gjøre noe til gjengjeld. Det er en del mat og sex i filmen. Det å se folk ha sex på film er jo stort sett gørr kjedelig. Vi gir det spenning, humor og råhet. Vil vi gi folk noe de ikke har sett før, sier Moland og smiler.

Jorunn Kjellsby spiller en sur husvert. «Karen Margrethe» slipper Ulrik inn som leieboer i et gammelt hus på Alnabru i Oslo. Først liker de ikke hverandre. Men så blir de fulle av begjær. Sexen skjer oftest med mye av klærne på. Likevel oppleves scenene utleverende. Både for skuespillere og for dem som ser filmen.
– Jeg vet ikke om jeg ville gjort dette for andre enn Stellan og Hans Petter. Slike scener oppleves som sårbare å spille inn. Jeg må være kjempetrygg på motspilleren og på instruktøren for å gjøre det, sier Kjellsby.

Stein B. Kvae er produsent. Han forteller at «En ganske snill mann» har vakt oppsikt. Filmen er allerede solgt til 22 land. Nå forhandler de med Frankrike og USA.

Siste utgave

På forsiden nå