Kultur

En revolusjon for radio

Stadig flere vil lage og lytte til podkaster.

En podkast er lyd du kan laste ned fra internett. Det er ikke en ny oppfinnelse. Det har eksistert i mer enn ti år. Men noe har skjedd i det siste.

– Stadig flere vil satse på podkast, sier Peter Daatland til Klar Tale.

Daatland er redaktør for Frekvens. Det er en gruppe journalister som lager dokumentarer til podkast. De får tøff konkurranse. Store produksjons-selskaper som Monster, Rubicon og Monkberry lager podkast. Det samme gjør aviser som Aftenposten og VG.

– Hvorfor er podkast populært nå?

– Jeg tror folk liker å høre på god lyd når de vil, hvor de vil. Og så har det nok noe med «Serial» å gjøre. Det ble den mest populære podkasten noensinne, sier Daatland.

«Serial» er laget av den amerikanske journalisten Sarah Koening. I første sesong prøver hun å finne ut om Adnan Syed drepte Hae Min Lee i Baltimore i USA i 1999. Historien blir fortalt over 12 episoder.

Daatland tror «Serial» fikk flere til å høre på podkast. Ragnhild Fjellro er enig. Hun underviser i radio på Høgskolen i Oslo og Akerhus.

– Jeg tror mange begynte å høre på podkast på grunn av «Serial». Da ble folk hekta. Det var som å få en av de kuleste TV-seriene rett inn på øret, sier Fjellro til Klar Tale.

Hun sier podkast er morsomt for nerdene.

– Podkast kan dekke nisjene. I ulike programmer kan folk snakke lenge om det de er spesielt interessert i. Det er nerding på høyt nivå, sier hun.

Har du også lyst til å lytte til podkast? Her er noen anbefalinger:

  • Ferdigsnakka - Et samarbeid mellom flere av Norges beste forfattere, komponister og skribenter. De lager korte tekster med musikk til.

  • Aftenpodden - Aftenpostens politisk avdeling snakker om hva som er nytt innen politikk og samfunn.

  • Giæver&Joffen - VGs kommentatorer Anders Giæver og Frithjof Jacobsen oppsummerer nyhets-uka.

  • Serial - Amerikansk podkast. Journalist Sarah Koening forsøker å finne ut om Adnan Syed drepte Hae Min Lee i Baltimore i USA i 1999.

  • Alt du sier er feil, Espen - Kristoffer Schau og Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha intervjuer kjente personer.

  • P3 dokumentar - Forteller historier om ung, norsk virkelighet, ifølge kanalen NRK. – Når de er bra, er de veldig bra, sier Peter Daatland.

  • Tusvik og Tønne - Komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne snakker om det de vil. Obs: denne podkasten inneholder mange stygge ord.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå