Kultur

– En seier å bli nominert

Torsdag ble forfatter Jon Fosse nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Forfatteren og dramatikeren Jon Fosse er nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2015. Det ble kjent torsdag.

– Dette er jeg oppriktig glad for, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Fosse er nominert for sin trilogi «Andvake», «Olavs draumar» og «Kveldsvævd». En trilogi er en historie som består av tre bøker. Juryen kaller trilogien «et høydepunkt i nyere norsk romanlitteratur.» De tre bøkene forteller historien om spelemannen Asle og kjæresten Alida. Trilogien kom ut i ett bind i fjor.

Fosse er spesielt glad for at han er nominert for bøker. Han er mest kjent for å skrive skuespill.

– Jeg har fått mange priser og er rimelig kjent etter hvert. Men det meste er på grunn av dramatikken min. Jeg kjenner meg like mye som forfatter av bøker som av skuespill, sier Jon Fosse.

Fosse er norsk kandidat til prisen sammen med Kristine Næss. Hun er nominert for romanen «Bare et menneske».

– «Bare et menneske» består av tre historier som er knyttet sammen. Til sammen gir de oss et overraskende blikk på livene vi lever. Og på hvordan vi er som mennesker for hverandre, skriver juryen.

Prisen er på 350.000 danske kroner. Vinneren blir kjent 27. oktober i Reykjavik på Island.

– Det skal vel noe til om jeg får prisen. Jeg har vært nominert en gang før for «Morgon og kveld». Da fikk jeg den ikke. Men for meg er nominasjonen i seg selv en slags seier. Jeg er oppriktig glad for den, sier Fosse.

Han er Norges mest kjente dramatiker som er i live. Stykkene hans settes stadig opp på teaterscener over hele verden. I fjor sa han at han ikke kommer til å skrive mer drama. Om det sier han i dag:

– For tiden går det i bøker, så får vi se hva det blir til i framtida.

To forfattere fra hvert av de nordiske landene er nominert. I tillegg til en forfatter fra Færøyene, Grønland, Åland og det samiske språkområdet. Danske Helle Helle er blant de meste kjente av de andre nominerte. Hun er nominert for romanen «Hvis det er».

Både Fosse og Helle er sterke kandidater til prisen. Det mener kanalen NRKs litteraturanmelder.

– Fosse er opplagt en sterk kandidat. Det er mange ukjente navn på lista. Men den danske forfatteren Helle Helle er kjent fra før. Hun er også en sterk kandidat, sier Norheim til NRK.

I fjor gikk prisen til den finske forfatteren Kjell Westö. Siste norske vinner er Merethe Lindstrøm. Hun vant i 2012 med «Dager i stillhetens historie». I 2009 gikk prisen til Per Petterson. Han vant med boka «Jeg forbanner tidens elv».

Nordisk råds litteraturpris har vært delt ut siden 1962. Prisen går til litteratur skrevet på et nordisk språk. Det kan være en roman, et drama eller dikt-, novelle- eller essaysamling. Prisen skal gjøre at folk blir mer interessert i litteratur og språk fra nabolandene. Prisen skal også gjøre fellesskapet i Norden større.

LES MER HER: Vant Nordisk råds pris

LES MER HER: – Pinlig å bli nominert igjen

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå