Kultur

En sommer med country

Country er populært. Til og med kulturministeren dukker opp på en country-festival i sommer.

I sommer skal kulturministeren på countryfestival. Det er et godt tegn for folk som er glade i country.

– Det betyr mye for hele musikk-typen. Det gjør at festivalene også blir tatt på alvor, sier Ingemar Sårheim. Han er daglig leder i Norsk Country Treff på Breim i Nordfjord. Festivalen får besøk av kulturminister Anniken Huitfeldt. Det er når festivalen arrangeres for 17. gang i sommer.

Snart vil nemlig country-musikken få sin første knutepunkt-festival. Det er den viktigste festivalen i en musikk-type. Slike festivaler får penger fra Staten. 11 andre musikk-typer har tidligere har fått sin egen knutepunkt-festival. Blant annet fikk rock og blues slike festivaler i 2007. Tre country-festivaler har søkt. Det har festivalene i Breim i Sogn og Fjordane, Vinstra i Oppland og Seljord i Telemark gjort. Men det er ennå ikke bestemt hvem som kommer til å få en slik festival.

– Jeg tror det er første gang en norsk kulturminister besøker en country-festival her til lands. Det er et skritt i riktig retning, sier artisten Ottar «Big Hand» Johansen. Han er også leder av Norsk Americana Forum.

Tom Skjeklesæther er arrangør og skriver om musikk. Han håper en knutepunkt-festival til en country-festival kan tvinge mediene til å ta country på alvor.

– Her i Norge har vi en moralsk inndeling for festivaler. Øya-festivalen er på topp, mens Notodden blues-festival er på bånn. Country-festivalene er helt uti buskene. Slik blir de også behandlet. Snart må disse festivalene behandles av mediene på samme måte som Øya og Moldejazz. Det er når country-musikken får sin egen knutepunkt-festival. Da må musikken vurderes kunstnerisk.

Mediene beskriver ofte folkelivet på country-festivaler. De viser folk i cowboyhatt som drikker på campingplassen. Det sier både Johansen og Skjeklesæther.

– Det er én side av det store publikummet. Men det er også folk som liker noen av de beste låtskriverne i populær-musikken. Det er artister som Kris Kristofferson og Steve Earle. Musikk-typen blir sett på som mindre viktig. Det er når det ikke er fokus på det kunstneriske, tror Skjeklesæther. Neste måned skal ha være med og arrangere roots-festivalen Down on the Farm.

Det kommer nesten 75.000 publikummere på de tre største country-festivalene i juli. Det sier Ottar «Big Hand» Johansen.

– Folk har lyst til å møtes og kose seg og høre musikk. Festivaler handler om frihet, uansett alder og musikk-type. Folk fester og hører god musikk, sier han.

Her hører du country i sommer:

* Country-festivalen Skjåk – 30. juni til 4. juli (16 artister/band, blant dem James Intveld, Ida Jenshus, Rio Bravo, The Lennerockers)

* Country Music Festival Vinstra – 6. til 10. juli (20-talls artister, blant dem Mark Chesnutt, Ida Jenshus, Hellbillies)

* Norsk Country Treff, Breim – 14. til 17. juli (18 artister, blant dem Billy Yates, Georgette Jones, Ida Jenshus, Steinar Albrigtsen)

* Ose Country-festival, Setesdal – 22. og 23. juli (10-talls artister, blant andre Vassendgutane, Steff Nevers, Bill Booth)

* Down On The Farm, Halden – 22. og 23. juli (14 artister, blant dem Richard Thompson, Chip Taylor, Paal Flaata, Roy Lønhøiden, Fats Kaplin, Whitey Morgan & The 78s)

* Country-festivalen Seljord – 27. til 31. juli (25 artister/band, blant andre Billy Ray Cyrus, Tanya Tucker, Sie Gubba)

* Lofoten Country-festival, Leknes – 1. til 3. september (8 artister, blant dem Buddy Alan Owens, Bakersfield)

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå