Kultur

En verden bak Nidaros

Bente René Linmo skriver fantasybøker om en annen verden bak Nidaros

Bente René Linmo studert Nidarosdomens historie og arkitektur ved NTNU. Hun har også laget en fantasyserie som handler om Domen og Trondheim. Fantasy er en type eventyr-fortellinger, som ofte handler om andre verdener og overnaturlige vesener.

«Gaias Tempel» er andre bok i serien om Vidina, landet bak Nidaros. Den handler om gutten Aleksander. Han har funnet en portal som fører over til en annen virkelighet. Men kunnskapen er livsfarlig. Aleksander må vende tilbake, og trosse alle farer på veien til Gaias tempel.

– Jeg var 13 første gang jeg så Nidarosdomen. Den var så stor og mektig. Jeg blir like imponert over byggverket den dag i dag, sier Linmo.

Hun forteller at hun alltid har hatt livlig fantasi.

– Jeg ble lest mye for, men ingen visste det da jeg selv begynte å skrive. Denne fantasyserien min var lenge bare noe jeg hadde i min egen skuff og i mitt eget hode.

Linmo synes fantasy er mye morsommere enn bøker som handler om den virkelige verden.

– Jeg føler i alle fall for å skrive en motpol til det hverdagslige. Det ble naturlig å velge seg Trondheim som utgangspunkt. Det er byen i mitt hjerte. Og da måtte Nidarosdomen også med. I tillegg er en munk fra domen med i fortellingen. Det er mange historier om at munken fortsatt spøker i domen. Men nå skal jeg ikke avsløre for mye, ler forfatteren.

Serien om landet Vidina handler om to søsken som bor midt i Trondheim. De er mye alene fordi foreldrene jobber mye. Den eldste, Aleksander, har det litt vanskelig på skolen. Ved en tilfeldighet åpner han en portal. Livet hans blir aldri det samme.

– Jeg er kanskje litt inspirert av Astrid Lindgrens «Brødrene Løvehjerte». Det er den samme type søskenkjærlighet jeg beskriver i Vidina-bøkene. Mine bøker handler dessuten også om litt ensomme barn. Aleksander sliter en del, men har ikke foreldre som har tid til å hjelpe ham.

Linmo sier hun tror mange barn får for lite oppmerksomhet fra foreldrene sine. Årsaken er at foreldre prøver å finne tid til både jobb, møter, trening og andre ting de synes de må gjøre.

– Det er en travel tid, begge foreldrene er som regel i full jobb. Det er mange barn som kommer hjem til tomt hus hver dag, tror hun.

Linmo mener serien passer for barn fra åtte år og opp.

– Det er jo enkelte voldsomme ting i bøkene mine. Som demoner og kjøttetende planter, ler hun.

Planen var å skrive tre bøker i serien. Nå kan hun avsløre at det blir hele seks bøker. Forlaget mener bøkene om Vidina er en god introduksjon til fantasy for barn som ikke kjenner sjangeren så godt. Forfatteren selv har heller ikke hørt noen si at serien blir for tøff og skremmende for unge lesere.

– Jeg tror spenning er viktig for å få unger interessert i bøker. Så litt skummelt kan det godt være. Her er det jo en mørk kraft som truer.

Bøkene har solgt mye bedre enn hun hadde forventet.

– Forlaget har gitt meg veldig frie tøyler, og nå skriver jeg på fulltid. Det passer fint at jeg kan legge opp mine egne dager. Det er viktig for meg, fordi jeg har sykdommen ME-syk, forklarer Linmo. Det er en sykdom som gjør at personen blir veldig utslitt og trøtt mye av tiden.

– Det tvang seg fram, dette yrket. Nå prøver jeg å skrive i et tempo som jeg tåler. Men man blir jo ivrig, smiler hun. Hun forteller at personene og landet Vidina er blitt veldig levende for henne.

– Det er som om jeg ser det hele som en film. Jeg er nok like spent som ungene på hvordan det hele skal ende, sier forfatteren.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå