Kultur

Endelig Leos tur?

Nå er det Leonardo DiCaprios tur til å vinne Oscar, mener filmviter Anne Gjelsvik.

Søndag deles filmprisene Oscar ut i USA. Det skjer for 88. gang.

– Leonardo DiCaprio kommer til å få Oscar for beste mannlige skuespiller i år. Det ligger i kortene, sier Anne Gjelsvik til Klar Tale. Hun er professor i filmvitenskap ved NTNU i Trondheim.

DiCaprio er storfavoritt til å vinne for rollen i filmen «The Revenant». Han spiller Hugh Glass, en mann som har levd i virkeligheten.

Glass ble forlatt av jakt-kameratene sine i villmarka i 1823. Han var skadd av en bjørn, og kameratene trodde han skulle dø. Men Glass kjempet seg 30 mil gjennom villmarka.

– Dette er en typisk rolle som vinner Oscar. Det er en rolle med store fysiske utfordringer. DiCaprio spiller veldig godt, sier Gjelsvik.

Hun mener likevel ikke at dette er DiCaprios beste rolle noensinne. Men nettopp det mener hun er til hans fordel. DiCaprio har vært nominert som beste skuespiller tre ganger før. Og en gang for beste birolle.

– Han har jo ikke vunnet Oscar ennå. Alle tenker at «nå må det være hans tur», sier Gjelsvik.

I år som i fjor har alle diskutert at Oscar er for «hvit». Det vil si at få mennesker blir nominert som er svarte, spansk-amerikanske eller asiater.

Ingen svarte skuespillere er nominert i år. Artisten The Weeknd er nominert for beste sang. Beste dokumentarfilm kan bli «What Happened, Miss Simone?» om den svarte sangeren Nina Simone. Den er regissert av en hvit kvinne, men Simones datter har produsert den.

– Dokumentaren om Nina Simone kan nok vinne. Og Alejandro G. Iñárritu kan vinne for beste regi for «The Revenant», tror Gjelsvik.

Iñárritu er fra Mexico, og hjelper dermed på den spansk-amerikanske statistikken. Men han vant også i fjor, for filmen «Birdman».

«The Revenant» er nominert til hele 12 Oscar. Også for beste film. Konkurrentene er:

  • «Bridge of Spies» med Tom Hanks og Mark Rylance, som er nominert for beste mannlige birolle: En spionthriller fra den kalde krigen i 1957.

  • «Brooklyn» med Saoirse Ronan, som er nominert for beste kvinnelige hovedrolle: En irsk immigrant elsker én mann i Irland og én i USA.

  • «Mad Max: Fury Road» av George Miller, som er nominert for beste regi: I en dyster framtid må opprøreren Max kjempe mot en tyrann i Australia.

  • «The Martian» med Matt Damon, som er nominert for beste mannlige hovedrolle: Astronauten Mark Watney må overleve alene på planeten mars til han blir reddet.

  • «Room» med Brie Larson, som er nominert for beste kvinnelige hovedrolle: En mor må lære sønnen om verden utenfor rommet der de var fanget i fem år.

  • «Spotlight» med Mark Ruffalo og Rachel McAdams, som begge er nominert for beste biroller: En avis i  Boston i USA avslører seksuelt misbruk i den katolske kirken.

Alle nominasjonene kan du se her på Oscars nettsider.

Oscar-utdelingen skjer natt til mandag norsk tid. Ingen norske kanaler sender utdelingen direkte i år.

Siste utgave

På forsiden nå