Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Endelig skjer det

De har vært kjærester lenge. Lørdag gifter Kronprinsesse Victoria seg med Daniel Westling.

Det har ventet i flere år. Nå er tiden inne. Kronprinsesse Victoria av Sverige og Daniel Westling gifter seg. Det skjer i Stockholm lørdag.

Da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ble forlovet var det mye diskusjon. Mange lurte på om det var passende for en tronarving å gifte seg med en person som ikke var kongelig. Slik debatt har det også vært i Sverige. Noen lurer på om Daniel Westling er passende for Victoria.

Den norske regjeringen inviterte til middag før kronprins Haakons bryllup i 2001. Da holdt kronprinsen en direkte og ydmyk tale.
– Ingen ting har vært en selvfølge. Heller ikke at Mette-Marit kom inn i livet mitt. Men etter hvert som vi ble bedre kjent, ble det klart for oss begge. Vi ville leve livet sammen. Jeg vet at valget vårt ikke har vært like enkelt for alle andre. Det må jeg bare respektere, sa kronprins Haakon i talen til regjeringen. Han takket for støtten han hadde fått.

NYHETSGRAFIKK: Her kan du få vite alt om bryllupet.
Se hvor heste-kortesjon og den kongelige båten skal kjøre. Og hvor det nygifte paret skal bo. SE MER HER: SLIK BLIR BRYLLUPET

Det er lite sansynlig at kronprinsesse Victoria vil holde en slik tale. Kronprinsesseparet i Sverige har ventet nesten ni år før de får gifte seg. Det er ingen hemmelighet at kong Carl Gustaf i begynnelsen var skeptisk. Kongen var ikke sikker på om datteren hans burde være sammen med en som drev et trenings-studio. 

LES MER HER: Eventyr-bryllupet

Vielsen skjer i Storkyrkan klokka 15.30. Den blir sendt direkte på TV. Slik kan også resten av Sverige og verden følge med. Etterpå et det middag på slottet. Menyen til middagen er strengt hemmelig. Men etter middagen blir det trolig servert en rekord-stor bryllupskake. Fem personer skal lage kaken. Konditor Conrad Tyrsén er en av dem. Han får ikke lov til å røpe detaljer. Men han sier at målet deres er å lage en større kake enn den kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit hadde. Det skriver avisa Expressen. Den var 2,7 meter høy og veide 130 kilo.

Folkefesten i Stockholm er godt planlagt. Det er blant annet gratis T-bane hele dagen. Det er også bryllups-kortesje etter vielsen. De nygifte skal kjøre gjennom sentrum i en åpen vogn. Derfor trengs det god sikkerhet. Snik-skyttere skal være plassert rundt i sentrum. I skjærgården er flere dykkere klare. Det er også 2.000 politifolk som passer på.

Men bryllupet feires også mange andre steder. Daniel Westling vokste opp i Ockelbo. Der skal dagen feires med frokost. Alle som har blomst i håret får gratis mat. Norsk-Svensk forening er blant dem som skal feire bryllupet i Norge. De inviterer alle som vil til Voksenåsen i Oslo. Der blir vielsen vist på TV. Det blir også vin og bryllupskake.