Kultur
Bilde 1 av 7

– Er alle bøkene brent opp?

Sju år gamle Ine hadde laget liste med hvilke bøker hun skulle lese og låne. Så brant biblioteket opp. Se bilder.

– Hun og vi hadde brukt lang tid for å lete fram bøker de skulle lese. Bøkene var lagt klar. Vi skulle bare innom på biblioteket lørdag for å hente. Men da var det for sent, sier mor Karina Norum Stokkenes til Klar Tale.

Hun står sammen med datteren Ine, sønnen Ivo på fem år og mannen foran Larvik bibliotek i Vestfold. Et gjerde og politibånd hindrer dem å gå nært inntil.

Natt til lørdag brant nesten hele biblioteket ned. En 28 år gammel mann er pågrepet for brannen. Han hadde ved en feil sluppet ut fra fengsel. Mannen er siktet for å ha tent på fem steder i Larvik sentrum i forrige uke.

Brannen startet i en container rett ved biblioteket. Så spredte den seg til en vegg og taket. Hele barne-avdelingen med bøker er helt ødelagt. Det sier politiet til avisa VG.

Taket på deler av biblioteket er blitt til åpne, svartsvidde hull. Rester av forvridd fasadeplater av metall ligger rundt hele bygningen.

Lukten av brannrøyk kjennes fortsatt. Gjennom knuste vinduer skimtes sotbrente bøker. De som står sirlig på rad og rekke i hyllene. De skal ikke leses igjen. Utenfor gjerdet står det flere og ser inn.

– Det er forferdelig, sier en eldre dame som betrakter branntomten. Hun rister på hodet.

– Det er så trist, sier en annen. Det har vært et samlingssted for folk. Alt må vel være ødelagt, sier de og ser mot brannstedet.

Ine gråt da hun fikk beskjed om brannen, forteller mor Karina. Familien harvært mye på biblioteket. Barnebøker lånte de ofte.

– Nå skulle de ha lesekonkurranse i Ines klasse. Det var derfor vi skulle låne så mange bøker, sier hun.

Ine og broren Ivo forsøker å se gjennom et knust vindu i kjelleren. De viser kosedyrene der de har lest mye. Men i kjelleren er det bare svart.

Søsknene skal fortsette å lese selv om biblioteket er ødelagt.

– På vei hit meldte jeg meg inn i Sandefjord bibliotek. Vi får låne derifra til biblioteket i Larvik er tilbake, sier Karina.

Ved inngangen står en bil å sperrer veien. Det er ulovlig å gå nærmere. Fortsatt kan gjenstander falle ned, sier vaktene til Klar Tale.

Men en mann går ut og inn i bygget med kasser på en tralle. Han går til den delen som ser hel ut etter brannen.

– Vi rydder ut bøker, sier han.

– Betyr det at ikke alt er ødelagt?

– Ja, vi henter ut alt derifra, sier han og peker på fløyen til venstre. Flammene fikk ikke tak der.

Kultursjefen i kommunen har lovet nytt bibliotek. Men det kan ta tid. Og brannen har gått inn på både folk som låner og folk som jobber der.

Olav Norheim leder i hovedutvalget for kultur, miljø og næring i Larvik kommune. Han at brannen er en «katastrofe». Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er så trist å få beskjed på telefon om at biblioteket vårt brenner. Det er pulsen i samfunnet vårt. Det er mye verre enn jeg forestilte meg, sa han.

Kommunen vil vente å se hva som er mulig å gjenoppbygget.

– Men biblioteket er så viktig at det skal på plass igjen så fort som mulig, lover Norheim.

«Larvik bibliotek i mitt hjerte», skrev en ansatt på Facebook.

«Heldigvis rakk jeg ikke levere de bøkene jeg skulle før helga. Nå har jeg 17 bøker her. Seks av dem er barnebøker.

Det er mange som vil savne biblioteket.

Siste utgave

På forsiden nå