Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Er han den beste kokken i verden?

Norske Christopher W. Davidsen kjemper om å bli den beste kokken i verden.

Tirsdag startet kokke-konkurransen Bocuse d'Or i Budapest i Ungarn. Konkurransen er fransk. Den kalles for verdens-mesterskap (VM) for kokker. Vinneren regnes for å være den beste kokken i verden. Land sender sine aller beste kokker for å delta. Norge har vunnet konkurransen flere ganger tidligere. For eksempel vant Charles Tjessem konkurransen i 2003. Det skriver nettleksikonet Wikipedia.

 

Ekspertene mener at Norge har gode sjanser til å vinne i år også. Christopher W. Davidsen er en stor favoritt. Han har med seg Håvard Werkland og trener Gunnar Hvarnes på laget. Resultatet av konkurransen blir kjent onsdag.

 

Det er 20 deltakere i årets mesterskap. De skal lage mat i løpet av to dager. Norge lager mat tirsdag.

 

Menyen til Davidsen er fristende. Hjortekjøtt fra norske skoger ligger på dommernes tallerkener. Morkler og eplesyltetøy. Ferske, kremede erter med sennep og pepperrot. Hvit asparges med ramsløk, sprø potet-terte med selleri og bygg. Stekt nykål med smør og morellsaus med marg.

 

Alle kokkene må lage retter av størfisk og kronhjort fra Ungarn. Ellers kan de velge mange av matvarene selv. Det norske laget har tatt med seg spesielle ting for å lage en meny som er inspirert av Norge. Det skriver Horecanytt.

 

Den moderne, enkle og norske menyen skiller seg ut. Laget har øvd seg på å ha mest mulig kontroll. Selv om det kan skje ting som de ikke regner med.

 

Det er en vanskelig konkurranse. Laget har trent i tre måneder på Gastronomisk Institutt utenfor Stavanger. Borte fra både familie og venner. De øver på rettene de skal lage og presentere. Selv har de spist havregrøt og energibarer. Bare i april har de trent på menyen 15 ganger.

 

 

– For folk er det nok enklest å se på hvordan maten blir lagt på tallerkenen. For oss er det maten som er det viktigste. Vi lager varm restaurantmat, ikke oppstilt konkurransemat. Og maten må bli gjenkjent som norsk. Maten er ofte ukjent ute i verden, sa Davidsen til Stavanger Aftenblad før konkurransen.