Kultur

Ærer gitarhelter og jazzdronning

Tre artister æres i Rockheim i år. Men Karin Krog, Motorpsycho og Svein Finjarn har ikke sluttet å gi ut plater.

To av tre er forbi pensjonsalder. Men de er levende artister selv om de havner på museumet Rockheim æreshall.

– Hyggelig å bli satt pris på i sine eldre dager, sa Svein Finjarn da han fikk høre nyheten. Den 69 år gamle gitarlegenden  er kjent fra gruppa The Beatniks. Mot slutten av året vil The Beatniks feire sitt 55-årsjubileum med fest og plate. Og kanskje nye innnspillinger av hits.

– Folk vil høre det gamle. Men det er fremdeles like gøy å spille, sier Finjarn. Nå spiller han også gitar for New Jordal Swingers.

Bent Sæther feiret 25 år i gruppa Motorpsycho i fjor. Neste uke gir de ut plata «Here Be Monsters». Men hvordan blir det å havne på museum for godt?

– Nå vil jeg ha en bronsebyste! sier han.

Da ler trommeslager Kenneth Kapstad. 36-åringen som kom inn i bandet i 2007. Han advarer: – Pass deg, det skjer snart.

Motorpsycho er evig på vei videre. Både musikalsk og rent fysisk. Onsdag var det pressekonferanse i Oslo. Så reiser de videre til Bergen. Der spiller de flere konserter med ballettkompaniet Carte Blanche. Det gjorde de også på Operaen i Oslo forrige helg.

– Vi rakk en tur hjem imellom, sier Hans Magnus «Snah» Ryan.

Karin Krog er tredje artist ut som blir ny i Rockheims æreshall.  Det skjer med seremoni og stor fest i Trondheim 10. august. 78-åringen er eldst. Men jazzdronningen gir seg ikke med plater.

– Det har vært et fantastisk år, med fire utgivelser, sier Krog til NTB. Hun har selv ikke vært på Rockheim.

– Men jeg skal være omviser på Popsenteret neste måned! sier Karin Krog. Det skjer i regi av Den kulturelle spaserstokken.

– Eldre fortjener musikk, god musikk, spilt av profesjonelle musikere som får betalt, sier Krog. Hun har spilt på eldrehjem og klubber med mye yngre publikum.

– Det er så mye som får pengestøtte ellers. Så kommunene bør sette av midler og gi et slikt tilbud til eldre og syke, sier Karin Krog.

Rockheim æreshall skal hedre personer som har betydd mye for utvikling av norsk populærmusikk. Artister og grupper med gode karrierer og andre med stor innflytelse kan bli en del av æreshallen. Det er en jury som velger ut hvem som fortjener å bli med.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå