Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Et møte med fienden

Deeyah Khan møter nynazister og andre ekstreme i sin nye dokumentar-film.

Kultur

Kanalen NRK2 viser dokumentaren «I møte med fienden». Den vises onsdag kveld klokka 21.20.

Der møter Deeyah Khan nynazister og andre ekstreme. De er folk som har problemer med nettopp henne. En kvinne med muslimsk bakgrunn.

– Jeg ville treffe folk som mener at den hvite rase er truet, og at jeg er deres fiende, sier Khan i starten av dokumentaren.

Den ligger allerede på NRK Nett-TV.

– Da jeg var seks år, tok pappa meg med på demonstrasjon mot rasisme og fascisme. Faren vår sa at ting ville forandre seg. Men ekstremisme og rasisme er på fremmarsj igjen i Europa og i USA, sier Khan.

I filmen forsøker hun å finne ut hvem de er. Hun vil møte menneskene bak meningene. Hun møter blant annet folk i Charlottesville i USA. Det skjer under demonstrasjonen i august 2017.

– Vi har rett, de tar feil! roper folk.

Khan er til stede når det bryter ut slåsskamper mellom rasister og antirasister. Hun er et stykke unna når volden senere tar liv. En høyreekstrem mann kjører inn i en follkemengde i Charlottesville. En kvinne blir drept og 19 skadd. 

Filmen har den engelske tittelen «White Right: Meeting the Enemy». Filmen ble vist på den britiske kanalen ITV før jul. Khan er bosatt i Storbritannia. Hun har vunnet både norske og internasjonale priser for tidligere dokumentarer.

I 2013 vant hun prisene Emmy og Peabody for dokumentaren «Banaz a Love Story». Den handler om en kvinne som ble drept i æresdrap. I 2015 snakket hun med unge muslimer som blir ekstreme i filmen «Jihad: A Story of the Others».