Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Etterforsker drap på innvandrergutter

Det er på tide at Norge får flere krimserier med to detektiver, mener serie-ekspert. «Besatt» kommer på TV torsdag.

Fire innvandrergutter blir funnet døde. De ligger drept i et tomt badebasseng. Saken er et mysterium for politiet.

Slik beskrives TV-serien «Besatt». Den har premiere på kanalen TV3 torsdag klokka 22.30. Det er også mulig å se serien på Viaplay.

Anders Danielsen Lie spiller Max. Anders Baasmo Christiansen spiller Sander. De er to detektiver som må løse saken.

– Det er litt rart at detektiver ikke er blitt brukt mer i norske serier, sier Vidar Daatland. Han er redaktør og skaper av nettstedet SerienyttBildet viser Vidar Daatland.

Daatland sier han er for ung til å huske «Helmer og Sigurdson». Det var miniserier og filmer om detektiver på kanalen NRK. De ble sendt fra 1975 til 1981. Ellers synes Daatland at det er veldig få norske serier med to etterforskere.

– Det siste tiåret er det vel bare «Monster» fra 2017 og nye «Beforeigners» som har to etterforskere, sier Daatland til NTB.

Han mener det skaper mye god dramatikk når to personer jobber sammen.

– Det er best når to ulike personer må samarbeide. Gjerne uten at de vil det selv. Samtidig som de sliter med personlige problemer, sier Daatland.

Det skjer også i «Besatt». Max og kona har nettopp mistet et barn. Det er årsaken til at han søker ny jobb og må jobbe med Sander. Anders Danielsen Lie og Anders Baasmo Christiansen har spilt sammen før. De var brødre i dramaserien «Koselig med peis».

– God kjemi mellom skuespillerne er kanskje enda viktigere enn kvaliteten på mysteriet for at det skal fungere, mener Daatland.

Denne krimserien har i tillegg noe overnaturlig i seg. Det er ingen spor etter vold eller narkotika hos de drepte guttene. Men det er mange ål.

Så begynner også Max og Sander å se syner. De drømmer at Oslo oversvømmes.

Daatland synes det er bra at serien ser ut til å bli litt annerledes. Han mener at detektiv-seriene har utviklet seg de siste årene. Vi hadde en periode med mange lette krimserier som «Bones», «Castle» og «Chuck». Etter 2010 har vi fått mer komplekse detektiv-serier som «True Detective», «Broadchurch», «The Killing» og «Broen».

– Jeg synes «Sherlock» er mest kreativ. Den bygger jo på et av de eldste kjente detektiv-parene. Kjent fra bøkerm sier han.

Hans personlige favoritt er en ganske ukjent krimserie fra 2010. Det er «Terriers». Den varte bare én sesong på kanalen FX i USA.