Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Europeisk filmpris til «Sameblod»

Amanda Kernells film «Sameblod» får LUX-prisen. Det er EU-parlamentets egen filmpris.

Regissør Amanda Kernells «Sameblod» er årets mottaker av LUX-prisen. Det er parlamentet til Den europeiske union (EU) sin egen filmpris.

Prisen ble først utdelt i 2007.

«Sameblod» handler om den samiske tenåringsjenta Elle Marja. Den svenske filmen fikk verdenspremiere i Venezia i Italia i 2016.

– Jeg er veldig, veldig glad for dette. Det er en svært fin pris å få. Dessuten føles det som en hevn. Og som om de eldre generasjonene som har opplevd å bli behandlet som lite verdt, løftes opp. Jeg deler denne prisen med dem, sier Amanda Kernell i en pressemelding.

Målet med prisen er å fremme filmarbeid. Den skal oppmuntre til debatt om sosiale spørsmål i Europa. Alle filmene i finalen oversettes til 24 språk. De skal dessuten vises i over 50 byer, skriver nyhetsbyrået TT.

Prisen ble delt ut under en seremoni i Strasbourg i Frankrike tirsdag. De norske søstrene Lene Cecilia og Mia Erika Sparrok har hovedrollene i filmen. De tok imot prisen.

Filmen handler om tenåringsjenta Elle Marja. Hun er spilt av Lene Cecilia Sparrok. Elle Marja som forlater sin samiske identitet. Hun starter et nytt liv i den svenske byen Uppsala.

Det er i år 11. gang Europa-Parlamentet deler ut LUX-prisen.