Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Få en perfekt bunadsskjorte

Fortvilet over krøller på skjorta til bunaden? Skal du ha perfekt bunadsskjorte til 17. mai, må du starte tidlig.

Press eller krøll på ermet. Flekker som ikke vil bort. Det er noen utfordringer med å få bunadsskjorta klar til nasjonaldagen 17. mai. Men er du godt forberedt, går strykingen mye bedre.

– Det er utrolig viktig å vaske skjorta med en gang du har brukt den. Hudfett og svette setter seg i linfibrene og gir gule flekker, sier Berit Oulie til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber ved Heimen Husflid i Oslo.

Hun har strøket hundrevis av bunadsskjorter i sitt liv. Hun sier at den største feilen er å legge bort skjorta etter bruk uten å vaske den. Hvis skjorta har gulnet, er det ofte på grunn av svette eller hudfett. Da er det vanskelig å få skjorta ren. Og sterke vaskemidler sliter på lintøyet.

Så til strykingen av skjorta.

– Det er lurt å stryke den noen dager før du skal bruke den. Slik blir skjorta helt tørr etterpå. Du bør fukte skjorta jevnt før du stryker. Og så kan du gjerne legge den noen timer i fryseren, sier Oulie.

– Du ruller den pent sammen og legger den i en pose i fryseren. Da fordeler fuktigheten seg jevnt, sier hun.

Bunadsskjortene har ulik fasong. Men mange har rynker i åpningen til halsen.

– Det er lurt å starte å stryke ved halsen. Da unngår du krøller på resten. Og det er også viktig å strekke stoffet godt mens du stryker, sier Oulie.

Etter halsåpningen er det ermene som står for tur. En bunadsskjorte skal aldri ha press på ermene. Begynn nederst på ermene. Så trekker du i ermene mens du stryker, uten å lage press. Så tar du front og rygg.

Så henges skjorta opp i et par dager. Da skal det mye mer til at du får mange skrukker på nasjonaldagen.

– Ta godt vare på skjorta. Den skal du ha i mange, mange år, sier Oulie.