Kultur

Facebook avslører mer om deg

Vi forteller mye om oss selv på nettsamfunnet Facebook. Nå blir det enda lettere for folk å finne fram til informasjonen du legger ut.

Tre av fire nordmenn er på nettsamfunnet Facebook. Mange forteller mye om seg selv og familien sin. Folk trykker også «liker» på mange sider og grupper.

Snart kommer en ny type søk på Facebook. I Graph Search kan du søke etter folk som liker samme fotball-lag som deg, folk som har vært på en spesiell restaurant, eller single i byen din. Slik kan du finne andre du har noe til felles med. Men andre finner også lettere informasjon om deg.

Har du markert at det bare er vennene dine som kan se ting du legger ut, er det fortsatt bare de som kan søke etter det. Men informasjonen blir samlet på en annen måte.

– Tidligere måtte du gå inn på profilen til hver enkelt for å se for eksempel hvem som er single. Nå kan du søke på «single mennesker i Stavanger» og få en lang liste. Det bør folk tenke over. Noen synes det er greit å dele på Facebook at de er homofile. Det er når bare folk som går inn på profilen deres, ser det. Men det er likevel ikke sikkert de har lyst til å havne på lista «homofile i bydel Sagene i Oslo», sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon til Klar Tale.

Thon skal snart ha et møte med Facebook. Han vil blant annet spørre hvor mye informasjon folk vil få før det nye søket kommer til Norge.

– Facebook gjør stadig endringer. Noen ganger lar de folk få velge om de vil være med på det eller ikke. Andre ganger gir de bare informasjon om hva som skjer, sier han.

LES MER HER: Studenter saksøker Facebook

Flere mener at Graph Search gjør det enklere for kriminelle å finne informasjon om folk. Thon sier folk bør sjekke hvilke innstillinger de har for personvern på profilen sin. Der kan du bestemme hvem som skal få se ting du legger ut. Det gjelder blant annet grupper du er med i, og sider du trykker «liker» på.

– Folk vil trolig ikke kunne søke i tekstene dine. Har du skrevet «Gleder meg til fest i kveld!» på siden din, vil ikke folk se din profil hvis de søker etter folk som liker å feste. Er du derimot med i gruppa «Vi som liker å feste», vil du komme opp i slike søk, forklarer Thon.

LES MER HER: Fest på Facebook skaper kaos i liten by

Noen mener det nye søket kan misbrukes. Den britiske bloggeren Tom Scott fikk mange treff da han søkte etter folk i Kina som er med i Falun Gong, og familiene deres. Falun Gong er en forfulgt, religiøs gruppe i Kina. Slik informasjon kan noen regimer misbruke.

Scott søkte også etter «Gifte folk som liker prostituerte», skriver avisa VG. Han fikk opp lange lister av menn, med lenker til konene deres.

– Det betyr at disse mennene faktisk har trykket «liker» på en side som har med prostitusjon å gjøre. Det er utrolig tåpelig, sier Thon. Men konene deres havner på lista uten selv å ha gjort noe dumt. Det er likevel neppe ulovlig at Facebook deler slik informasjon, sier Thon.

LES MER HER: Vil varsle om kriser på Facebook og Twitter

Deler familien din noe du ikke liker, må du trolig bare be dem slette det, eller slette dem som venner på Facebook.

Siste utgave

På forsiden nå