Kultur

Facebook fyller ti år

Facebook fyller ti år og har 1.1 milliarder brukere. Men forskere sier at Facebook ikke er kult lenger.

Nettsamfunnet Facebook ble startet i 2004 og fyller dermed ti år. Men nettsamfunnet er ikke kult lenger. Det viser forskning fra Storbritannia.

Britiske tenåringer syns ikke Facebook er kult lenger. De vil heller bruke andre sosiale medier. Det viser en undersøkelse, skriver nyhetsbyrået NTB.

Men det har vært mye diskusjon om denne undersøkelsen. Det er ifølge forsker Petter Bae Brandtzæg. Han tror ikke unge eller eldre personer vil slutte med Facebook.

Nettstedet prøver hardt å få nye brukere i nye deler av verden. 1.1 milliarder personer bruker Facebook minst én gang i måneden.

Brandtzæg sier tenåringer og unge er mindre interessert i Facebook enn før.

– Facebook var kult i starten. Men det er nok slutt på tiden hvor nettstedet var kult, sier Brandtzæg. Han jobber ved forsknings-senteret SINTEF i Trondheim.

De siste årene har stadig flere foreldre og besteforeldre laget Facebook-profil. Det er en av grunnene til at unge ikke synes nettsamfunnet er kult lenger. Unge har et behov for å være for seg selv, uten foreldrene, sier Brandtzæg.

Unge skriver færre kommentarer som alle kan se på Facebook-siden. Mange lager grupper på nettstedet som bare enkelte venner er med i. Slik kan de skrive hva de driver med uten at foreldrene kan se det.

Ungdommer bruker Facebook mest til å sende private meldinger til andre.

– Facebook er blitt en måte ungdom kan holde kontakten med eldre personer i familien, skriver Daniel Miller. Det skriver han på nettstedet The Conversation. Han har vært med på å lage undersøkelsen om ungdommer og Facebook.

Ungdom bruker oftest sosiale medier som Snapchat, Instagram og Twitter. Men mange unge synes det er vanskelig å slutte helt med Facebook.

– Folk forventer at de kan kontakte andre unge på Facebook, sier Ida Aalen til NTB. Hun er rådgiver i selskapet NetLife Research.

Forsker Petter Bae Brandtzæg mener Facebook begynner å bli som telefonen. Det er noe folk føler de er nødt til å ha.

Facebook har fått mye kritikk for at de ikke bryr seg nok om personvern. De har fått kritikk for å lagre mange opplysninger om brukere. Men få dropper å bruke Facebook av den grunn.

– Mange føler at dette med personvern gjelder for alle. Det gir dem trøst, sier Brandtzæg.

Siste utgave

På forsiden nå