Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fant ukjent eventyr av H.C. Andersen

Et eventyr av forfatteren H.C. Andersen er blitt gjemt bort og glemt. Det ble funnet i bunnen av en boks i et arkiv.

Et glemt eventyr av den danske forfatteren H.C. Andersen er funnet. Det var en lokal historiker fra den danske øya Fyn som fant eventyret. Han fant det i en boks på det danske Riksarkivet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Eventyret er ganske kort og heter «Tællelyset». Det betyr talglyset. Det handler om et vakkert talglys som opplever motstand og mørke. Men til slutt blir det endelig tent.

Eventyret er skrevet til ære for en madam Bunkeflod. Hun var gift med en prest. Etter hans død bodde hun på et hjem for respekterte jomfruer og enker. Det lå i nærheten av der H.C. Andersen bodde som barn. Han skal ha vært glad i å besøke henne. Han både leste høyt for henne og lånte bøker av henne.

– Til Madam Bunkeflod fra hennes hengivne H.C. Andersen, står det på første side av eventyret.

LES MER HER: De nye eventyrene

Eventyret ble antagelig skrevet da Andersen var ungdom og fortsatt gikk på skole. Teksten minner om dem som finnes fra skoletiden hans i 1822 til 1826. Det skriver den danske avisa Politiken.

– Det er et sensasjonelt funn, sier Ejnar Stig Askgaard til Politiken. Han er ekspert på H.C. Andersen.

To andre eksperter har også sett eventyret. Alle tror at det stemmer at H.C. Andersen har skrevet det.

Antagelig er dette Andersens aller første eventyr, sier Askgaard. Ekspertene tror Andersen var 19 år gammel da han skrev det. Det eldste eventyret som fantes før dette, ble skrevet da han var 25 år gammel.

Men ekspertene sier også at eventyret ikke er så godt som de senere eventyrene til Andersen.

Teksten som er funnet, er ikke skrevet med Andersens egen hånd. Det dreier seg om en kopi skrevet med blekk. Den er antagelig skrevet av noen i madam Bunkeflods familie.