Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Farvel til Daniel Day-Lewis

Han er kjent for sterke og svært ulike roller. Nå vises hans siste film på kino.

Kultur

– Hvis jeg ikke kunne gjort dette, ville jeg ikke hatt en plass i samfunnet, sa Daniel Day-Lewis i 1992.

Han snakket om det å være skuespiller.

Men nå er det slutt. Day-Lewis er snart 61 år gammel. Han varsler at «Phantom Thread» er hans siste film. Den har premiere på kino fredag.

Han er kjent for sine svært ulike roller. Han har spilt både onde skurker, jålete rikinger og røffe menn fra arbeiderklassen. Daniel Day-Lewis er mannen som kan være hvem som helst.

– Jeg har et talent for å narre meg selv. Derfor synes jeg det er lett å late som jeg er noen andre, spøker han.

Han vant sin første Oscar i 1990. Da spilte han en mann med sykdommen cerebral parese. «Min venstre fot» handler om Christy Brown. Han ble kunster på tross av sykdommen. 

– Jeg følte at jeg forsto ham. Følelsen av å være fanget, sier Day-Lewis.

Han innrømmer at han har et mørkt sinn. Day-Lewis misliker også å være kjent. Han lever et privat liv med kona Rebecca Miller. Av og til har han dukket opp for å spille i en film. Men han har også hatt pauser på fem år. På fritiden har han jobbet som skomaker. Han har til og med gått i lære hos en italiensk skomaker.

– Jeg trenger tid borte fra filmen til å gjøre noe annet, noe jeg elsker å gjøre, forklarer han.

Day-Lewis er kjent for å ta jobben veldig alvorlig. I «Gangs of New York» fra 2003 spilte han en brutal skurk. Men han slappet ikke av i lunsj-pausen. Han ble ikke seg selv igjen. I stedet satte han seg ned og kvesset kniver. Så lyttet han til rapperen Eminem. Musikken gjorde ham sint til rollen.

Han lærte seg å sy til rollen i «Phantom Thread». Her spiller han moteskaperen Reynolds Woodcock. Han starter et forhold med en ung kvinne. Han vil ikke knytte seg til henne, men hun har andre planer. 

Paul Thomas Anderson har skrevet og regissert «Phantom Thread». Han laget også «There Will Be Blood». Daniel Day-Lewis spilte hovedrollen i den også. Filmen sørget for hans andre Oscar.

Han vant også Oscar for «Lincoln» i 2013. Day-Lewis har rekord i antall Oscar for menn. Ingen andre har vunnet tre Oscar for beste mannlige hovedrolle.

Han ble også nominert for «Gangs of New York» og «I fars navn» i 1994. Han avsluttet karrieren med sin sjette nominasjon til Oscar. Man han vant ikke for «Phantom Thread».

Så spørs det om dette virkelig er hans siste film. Day-Lewis sa også at han ville slutte som skuespiller i 2003.

Kilder: The New Yorker, Imdb, CNN, Vanity Fair