Kultur

Farvel til Joe Cocker

Soul-artisten, rockeren og låtskriveren Joe Cocker er død. Han ble 70 år gammel.

Den britiske artisten Joe Cocker døde søndag kveld. Han tapte en lang kamp mot lungekreften. Det bekreftet Barrie Marshall mandag. Han var Cockers agent.

– Cocker var unik. Det vil bli umulig å fylle tomrommet etter ham, sier Marshall. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Joe Cocker var med å gjøreden gospel-inspirerte soulrocken kjent. Det skjedde på 1960- og 1970-tallet. Best kjent er han kanskje for coverlåten «With A Little Help From My Friends» av The Beatles. Han framførte låta live under Woodstock-festivalen i 1969.

Cocker begynte sin artistkarriere på puber og klubber i Sheffield i England i 1960-årene. Dette var før han ble kjent med sin versjon av Beatles-sangen.

Han sang duett med Jennifer Warnes i 1983, med låta «Up Where We Belong». Den var fra filmen «En offiser og en gentleman». Låta vant både Grammy, Golden Globe og Oscar.

– Et stort talent og en ekte stjerne. Men en snill og ydmyk mann som elsket å opptre. Alle som så han opptre live, vil aldri glemme ham, sier Marshall.

Joe Cocker var i Norge mange ganger. Siste besøk var i juni i fjor. Da opptrådte han på Fredriksten festning i Halden i Østfold. Han holdt på i nesten to timer uten stopp, ifølge anmelderne.

Cockers artistkarriere varte i over 40 år. Han sluttet aldri å lage nye låter. I fjor toppet han hitlistene i Tyskland. Sin siste konsert holdt han i Hammersmith i London i sommer.

Cocker etterlater seg kona Pam. Han møtte henne i 1978. De giftet seg i 1987

Siste utgave

På forsiden nå