Kultur
Bilde 1 av 3

Favoritt til å vinne Oscar

Gary Oldman gjør rollen i sitt liv som Winston Churchill i «Darkest Hour».

– Kona mi pleide å si at «Jeg legger meg med Winston Churchill, men jeg står opp med Gary Oldman». Hun holdt ut med meg i ett år som Winston Churchill, sier Gary Oldman i talkshowet «Jimmy Kimmel Live».

Oldman vant nylig prisen Golden Globe for rollen som biritenes statsminister. Nå er han favoritt til å vinne den gjeveste filmprisen også. 23. januar blir det klart hvem som er nominert til Oscar-pris i år.

Oldman forteller at han var skeptisk til å spille Churchill.

– Jeg sa først nei. Han er kanskje den største briten som har levd. Han er så stor at du lurer på om du kan klare å få fram mannen bak myten, sier Oldman.

«Darkest Hour» handler om andre verdenskrig. Storbritannia trues av nazi-Tyskland og Adolf Hitler. Handlingen viser hvordan Winston Churchill sto imot presset. Han holdt taler som inspirerte britene til motstand.

– Filmen viser at ord og handling kan endre verden, sa Oldman i Golden Globe-talen sin.

Gary Oldman er blitt 59 år gammel. Han har hatt en lang og variert karriere. Briten startet med teater. På 1990-tallet ble han kjent for storfilmer som «Det femte element», «JFK» og «Air Force One». Han spilte ofte skurker.

Tidlig på 2000-tallet forsvant han noen år. Så kom han tilbake som Sirius Black i Harry Potter-filmene. Deretter spilte han James Gordon i tre Batman-filmer. Han var også med i storfilmen «Dawn of the Planet of the Apes».

Oldman har aldri vunnet Oscar. Han er blitt nominert én gang før. Det var i 2012 for thrilleren «Tinker Tailor Soldier Spy». Det regnes som selvsagt at han blir nominert til Oscar i år.

Oldman måtte bli sminket i fire timer hver dag for å spille Churchill. Men han synes det verste med rollen var sigarene. Churchill røykte alltid sigarer. De gjorde Oldman syk.

– Jeg røykte omtrent 12 sigarer om dagen. Jeg ble forgiftet av nikotin og var dårlig i magen hele tiden. Det var prisen jeg måtte betale, fortalte Oldman på talkshowet «Graham Norton Show».

«Darkest Hour» har norgespremiere i dag, fredag 12. januar.

Siste utgave

På forsiden nå