Kultur
Bilde 1 av 6

Feirer bursdag i det stille

Kronprinsesse Mette-Marit fyller 45 år. Det virker lenge siden hun ble forelsket i Norges kronprins. Se bildene.

I dag (søndag) er kronprinsesse Mette-Marit 45 år søndag. I nesten 20 år har hun vært medlem av det norske kongehuset.

Det startet med ærlighet og skandale. Men alt var glemt da hun fikk sin kronprins Haakon. Bryllupet var Oslo domkirke 25. august 2001.

Bare dager før bryllupet valgte kronprinsessen å fortelle om sin fortid. Den beskrev hun som «utsvevende». Hun fortalte blant annet om bruk av narkotika.

Mange hadde meninger om henne og livet hennes. Alle aviser i Norge skrev om det. Blant dem var Dagbladet, Dagsavisen og Vårt Land. Men budskapet var at hun måtte tilgis. Hun skulle ha respekt for å ta oppgjøret med fortiden.

17 år senere er kronprinsessen stadig på oppdrag for kongehuset. Hun engasjerer seg blant annet i temaet hiv/aids-tematikken. Kronprinsessen er også opptatt av miljø og litteratur.

Deler av denne sommeren har hun brukt litteraturtoget. I juni reiste hun fra Kristiansand til Stavanger. Toget var fylt med bøker. Det er femte året på rad hun gjør dette.

Kronprinsessen avslørte da at hun også er glad i å skrive selv. Men hun har ingen planer om å gi ut bok.

– Jeg tror ikke det ligger for meg. Men jeg synes det er veldig gøy å skrive, og har alltid skrevet mye, sa kronprinsessen.

Kronprins Haakon fylte nylig 45 år han også, 20. juli, Dagen ble feiret på kronprinsfamiliens sommersted Mågerø på Tjøme. Der var også kongeparet og prinsesse Märtha Louise.

Kronprinsessens bursdag feires også privat. Det sier Sven Gj. Gjeruldsen til NTB. Han er assisterende kommunikasjonssjef på Slottet.

I tillegg til bursdagsfeiring blir det feiring av egen bryllupsdag neste uke. Og om bare en uke feirer dronning Sonja og kong Harald gullbryllup. Kanskje blir feiringen større da?

Siste utgave

På forsiden nå