Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Feirer bursdag med egen kunst-stall

Det blir ny fest for dronning Sonja på 80-årsdagen tirsdag. Selvsagt blir det med kunst.

Dronnings Sonja fyller år i morgen tirsdag. Den spreke 80-åringen har fullt program under feiringen. Dronningen vil nok bruke mye tid på å åpne gaven fra kong Harald. Det er rett og slett er et galleri – nemlig Dronning Sonjas KunstStall.

Stallen ble bygget mellom 1845 og 1848. I 1911 ble den gjort større. Det var kong Haakon og dronning Maud som fikk til dette. Det var plass til over 40 hester i stallen. Men de siste hestene forsvant fra de kongelige stallene kort tid etter at krigen startet i 1940. Nå skal den fylles med bilder isteden.

Dronning Sonja vil selv lede arbeidet med utviklingen av kunststallen. Det blir en del av programmet for Åpent slott. Kunststallen vil ha tre sesonger. Om våren skal folk kunne se samtidsgrafikk der. Om sommeren blir det en utstilling som har sammenheng med det som skjer på Slottet. Mot slutten av året blir temaet jul.

Ustillingen som åpner tirsdag har to tema: norsk grafikk og Dronning Mauds fotografier. Over 160 norske kunstnere har gitt bort et grafisk bilde hver. Det er deres gave i anledning 80-årsdagen.

Dronningen Sonja er kjent for sitt store engasjement for friluftsliv og turgåing. Hun skal også pakke ut en gave fra Den norske turistforening (DNT).

I tillegg vil det være en piknik i Dronningparken i Oslo, for inviterte gjester. Samme kveld blir det felles feiring av kongeparet. Både familie og venner er med på feiringen på Bygdøy kongsgård, skriver nyhetsbyrået NTB.

Både kongen og dronningen er 80 år. De har feiret mye allerede. I mai var det folkefest i Slottsparken og stor festmiddag. 10. mai inviterte regjeringen kongeparet til festmiddag i operaen. Det var regjeringens gave i anledningen 80-årsdagene. Men tirsdag er altså selveste dagen for dronningen.