Kultur

Feirer film for barn

Denne uka feires barnefilmen i Norge. Da er det Kristiansand Internasjonale Filmfestival.

–  Vi har masse ny film. Det vil i alt bli vist 95 filmer. Det blir 53 norges-premierer og fire verdens-premierer, sier Danckert Monrad-Krohn til nyhetsbyrået NTB.  Han er sjef for festivalen. Han tror det kommer mellom 12.000 og 15.000 mennesker på festivalen.

Monrad-Krohn sier at barne-filmene har endret seg. Sukker-søte barnefilmer byttes med filmer som ligner på virkeligheten. Men andre former for barne-film fortsetter som før. Det gjelder detektiv-filmen. Store filmer som «Harry Potter» inspirerer resten av verden. Men de blir ofte borte etter noen år.

2009 er et eksempel på at det skjer mye innen barnefilm i Norge.
– Det var et fantastisk år. Vi hadde både «Knerten» og «Bestevenner». Den første var det veldig mange som så på kino. Den andre vant priser. Begge ble plukket ut til film-festivalen i Berlin, sier Monrad-Krohn.

Det er 13. gang festivalen skjer. Den har også blitt et sted for folk som lager barnefilm. Den har et eget program for utenlandske gjester. De vil gjerne se det nyeste av nordisk film. «Knerten gifter seg» er en slik film. Den vil bli presentert av Martin Lund. Han er regissør.

I år er både Emmy-vinneren Josh Selig og Disney-produsenten Tone Thyne blant gjestene. De kommer fra Hollywood i USA. Thyne har laget filmer som «The Lion King» (Løvenes konge), «Pocahontas», «Tarzan» og «Toy Story» (Lekenes historie). De skal jobbe sammen med norske manus-forfattere i tre dager. Ti personer får være med.

– De skal se på hvordan de kan lage kvalitetsfilm for små barn. Filmer som tjener penger. Deltakerne lager både animasjons-filmer og vanlig film.
I tillegg har Sørnorsk Filmsenter og festivalen en egen norsk manus-konkurranse. Hovedpremien er på 100.000 kroner. Dessuten skal Film & Kinos Barnefilmpris deles ut. Den er på 75.000 kroner.

På festivalen deles det ut tre priser til. Det er Don Quijote-, Cifej- og Ludi-prisen.
I juryen sitter regissøren Atle Knudsen. Han har blant annet laget spillefilmen «Orps».

Knudsen sier at det kanskje trengs noen som ikke bare lager barnefilm for å tjene penger.
– Det er godt å få noen ordentlig gode barnefilmer også. Vi forventer ikke at norsk barnefilm kan konkurrere med «Harry Potter». Men det bør være en historie som har ligner på vår egen kultur. Noe vi kan kjenne oss igjen i, sier han.
Selv gleder Knudsen seg til å se den svenske filmen «Sebbe».
– Jeg har hørt mye bra om filmen. Filmfestival er gøy. Men noen ganger ser vi tre filmer på rad hjemme. Da leker vi filmfestival, sier han.

Frank Mosvold er styreleder for barnefilm-festivalen. Han har også laget animasjons-serien «Elleville Elfrid». Den har premiere første gang under festivalen. Serien er allerede solgt til dansk, finsk, svensk og islandsk TV.

Mosvold synes utviklingen innen norsk barnefilm- og TV-serier er spennende.
– «Vennebyen», «Elias» og «Hubert» viser en spennende utvikling. Det er fint at vi hjelper hverandre og dytter hverandre fram. Slik er denne festivalen veldig viktig. Folk får vist hva de har laget. Det er vel den største barnefilm-festivalen i Norden. Og den skal bli større, sier Mosvold.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå