Kultur

Feiret 40 år med musikk og fallskjermhopp

Kronprins Haakon ble overrasket med en festival. Men først hoppet han i fallskjerm.

Lørdag ble kronprins Haakon 40 år. Det feiret han med en egen festival. Den ble kalt Skaugumfestivalen. Festivalen slutter i dag, mandag. Kronprinsen kom flygende til sin egen 40-årsfeiring. Før har han ikke fått lov til å hoppe i fallskjerm av kronprinsesse Mette-Marit. Likevel fikk han et fallskjermhopp i gave av kronprinsessen. Det melder nyhetsbyrået NTB. Etter fallskjermhoppet ble han gratulert med dagen av venner og familie. Rundt 220 mennesker var samlet hjemme på Skaugum i Akershus fylke i helga. Hagen var gjort om med stor scene, matboder og utedoer. Det nederlandske kongeparet og det danske kronprinsparet var blant gjestene. Alle gjestene har sovet i telt, bortsett fra kong Harald og dronning Sonja.

LES MER: Klare for festival

I strålende sol gikk Mette-Marit og barna på scenen lørdag. Prinsesse Ingrid Alexandra ønsket gjestene velkommen.

– Pappa er en klok, morsom og litt sprø mann. Han er den morsomste, beste og koseligste mannen i hele verden. Jeg er glad for han er pappaen min. Vi synes det er morsomt å lage festival for pappa. Det var på en festival at mamma og pappa møttes, sa hun. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møtes under Quartfestivalen i Kristiansand i 1999.

Så kom kronprins Haakon på scenen. Han sa at fallskjermhoppet var skumlere enn han hadde trodd.
– Det var veldig nervepirrende, sa han.

Kronprinsessen klarte å holde festen hemmelig for mannen sin. Kronprinsen har ikke fått lov til å lese nyheter eller logge på nettstedet Twitter de siste ukene.
– Jeg har heller ikke fått lov til å gå i butikken. Jeg har visst utrolig lite, sier kronprinsen.

Kronprins Haakon visste ingenting om hvilke artister som kom til å dukke opp i hans egen hage i helgen. Søndag kveld sto hans favorittband Biffy Clyro på scenen.

På musikkprogrammet sto mange av kronprins Haakons norske favoritter. Det norske bandet Comet Kid, Lars Lillo-Stenberg, Solveig Slettahjell, artist Thomas Dybdahl, svenske Timbuktu og Anne Grete Preus spilte minikonserter. Dansegruppa Frikar underholdt også. De fikk kronprinsen til å delta på sin spreke danselek. Kronprinsen spilte selv med da bandet Seigmen spilte søndag kveld.

Mette-Marit var ikke i tvil om at festival var riktig tema for 40-årsdagen.
– Det var viktig at det ble hans type bursdag. Vi ville heller lage en skikkelig feiring, enn å ha middag på Slottet. Jeg tror dette sier alt om hva jeg føler for Haakon. Han er verdens fineste mann, sa hun rørt.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå