Kultur

Færre norske e-bøker enn forventet

Nordmenn kan nå velge blant rundt 4.000 e-bøker. Det er 2.000 færre en Forlegger-foreningen spådde i mars.

Mange nordmenn har skaffet seg lesebrett for e-bøker. Mange leser også bøker på nettbrett eller mobil. Men folk har ikke fått så mange bøker å velge mellom som planlagt. Så langt finnes litt under 4.000 norske bøker som e-bøker. Det er 2.000 færre enn det Forlegger-foreningen trodde i mars. Målet om 10.000 e-bøker i løpet av neste år, blir heller ikke nådd. Det viser en rapport fra Forlegger-foreningen og Bokhandler-foreningen.

I rapporten står det at det trolig vil komme 3.000 nye e-boktitler neste år. Dermed blir det 7.000 bøker å velge blant totalt. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi mener 4.000 bøker er nok til å få testet interessen blant norske kunder. Vi kan nå finne ut om de ønsker å lese e-bøker istedenfor papirbøker. Det skriver direktør Kristen Einarsson i Forlegger-foreningen i rapporten.

Salget av e-bøker har økt med hele 450 prosent det siste året. Men det er fortsatt veldig lite sammenlignet med salget av papirbøker. Bare 0,6 prosent av bøkene nordmenn skaffer seg, er e-bøker, skriver nyhetsbyrået NTB. Fire av ti av disse, var dessuten gratis. Nettbokhandlene har delt ut mange gratis e-bøker, for å få flere til å prøve dem ut.

– Dette er typisk når nye ting kommer på markedet. De som selger bøker, ville gjøre en innsats for å få kundene til å ta e-bøkene i bruk. Etter hvert som flere leser digitale bøker, vil det ikke bli delt ut så mange gratis, sier Einarsson til avisa Dagbladet.

Det er flere årsaker til at det kommer ut færre e-bøker enn antatt. For noen bøker, har rettighetene til boka gjort det vanskelig. Det har også tatt lengre tid enn antatt å lage e-bøker av bøker som er utgitt tidligere. Noen mener også at folk ikke har tatt disse bøkene i bruk så raskt som mange trodde.

Nå er det opp til leserne hvordan utviklingen blir framover. Det mener Einarsson. Han mener mye ligger til rette for at folk kan droppe papirbøker.

– Det er nå mange nettbokhandlere å velge mellom. Mange nye bøker vil bli gitt ut samtidig, både som papir og e-bok, skriver Einarsson i avisa.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå